Hlavní navigace

Výrobci počítačů žádají ovladače pro Linux

Sdílet

Podle vývojářů z Linux Driver Project výrobci hardwaru a počítačů stále častěji žádají o vývoj linuxových ovladačů různých zařízení. Důvodem prý je, že stále více korporací nasazuje Linux na servery, ale i desktopy.

Greg Kroah-Hartman, programátor z firmy Novell (na fotografii vlevo), který vede asi čtyřsetčlennou skupinu programátorů Linux Driver Projet, na svém blogu napsal, že jeho tým neustále dostává žádosti na vývoj kroah-hartmanopen-sourcových ovladačů. Uvedl, že za posledních několik let došlo v oblasti podpory hardwaru v linuxovém prostředí k velkému pokroku – se zařízeními velkých výrobců dnes už prý nemají být žádné problémy.

"Ukazuje se, že skoro všechen hardware je v Linuxu již podporován a skoro všichni velcí výrobci disponují linuxovými ovladači," uvedl Hartman.

Loni si jeho tým dal za úkol následující:

  1. Pokračovat ve vývoji nových ovladačů pro jakoukoli společnost, která si jejich vývoj žádá. Všechny takové ovladače jsou vydávány pod licencí GPLv2 a jsou zahrnuty v hlavním linuxovém jádře. O budoucí stav těchto ovladačů se starají buď členové původní společnosti, nebo členové komunity. To záleží na přáních zadavatelské společnosti.
  2. Hlavním bodem má být také to, aby se společnosti seznámily s linuxovým vývojovým procesem a aby se případně staly součástí komunity vývojářů kernelu.
  3. Podpořit otevřenější způsob vývoje a k veřejnému testování poskytnout experimentální a vývojové kódy.

"Cíl číslo jedno, tj. psát nové ovladače, se nám podařilo skvěle splnit. Já i mnoho současných členů LDP jsme vyvinuli nové ovladače pro širokou paletu různých hardwarových zařízení a ty se staly součástí hlavní větvě vývoje [linuxového] kernelu," uvedl Hartman.

Druhý bod se podle něj podařilo splnit poměrně slušně. Tým dosáhl toho, že některé z firem se naučily starat o své kódy a pokračují ve vývoji, některé z nich však potřebují další výcvik. "A v třetím bodu jsme dokonce uspěli ještě lépe, než jsem čekal," říká Hartman.

Ještě před pár lety přitom situace tak růžově nevypadala – firmy o ovladače příliš nestály a vývojáři toho moc na práci „neměli“. Uvolnění mnoha specifikací zařízení a zvýšený zájem výrobců však situaci za poslední více než rok podstatně změnil. A díky tomu je prý dnes v Linuxu podporována většina dostupného hardwaru největších firem. "Všichni hlavní výrobci hardwaru mi říkají, že v současnosti vlastně neexistuje problém, který bychom v souvislosti s podporou zařízení v Linuxu měli řešit."

K důležitému kroku v podpoře hardwaru v Linuxu došlo v polovině minulého roku, když počítačoví výrobci Dell, HP a Lenovo slíbili, že zatlačí na výrobce chipsetů, aby začali vyvíjet a distribuovat linuxové ovladače. Společně to prohlásili na konferenci Linux Foundation na konci loňského dubna. K iniciativě se přidal i Asus, který vlastně jako první začal prodávat netbooky s Linuxem.

příloha_ovladnete_sva_data

Linux se tak během krátké doby probojoval ze serverů i na desktopy, kde na něj spoléhá i řada velkých firem, upozorňuje Hartman. "Linux používají i ty největší korporace: filmová studia, automobilky jako Ford nebo Peugeor, Wall Street, banky, akciové burzy...," řekl nedávno pro ZDnet Asia.

Na svém blogu Hartman napsal, že Linux Driver Project bude i nadále vyvíjet ovladače na zakázky firem, a to zdarma. Stejně tak firmám pomohou v případě zájmu existující ovladače integrovat do kernelu.

Byl pro vás článek přínosný?