Hlavní navigace

Vyšel Computerworld 10/2020

29. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Podzimní rozšířené vydání ještě vylepšil vložený speciál Hvězdy českého IT, aneb 30 let s vámi. Magazín Computerworld už totiž vychází neuvěřitelných 30 let.

Víte, jak funguje strojové učení? Ne? Tak jak mu potom můžeme důvěřovat? Jednou z největších obav týkající se AI je, že složité modely založené na ML často fungují jako „černé skříňky“.

To znamená, že modely –-- zvláště modely „hlubokého učení“ složené z umělých neuronových sítí –-- mohou být tak složité a tajemné, že zakrývají způsob, jakým ve skutečnosti řídí automatizované vyvozování. Stejně tak je znepokojující, že aplikace založené na ML mohou nedopatřením zatemnit odpovědnost za jakékoli případné předpojatosti a další negativní důsledky, které může jejich automatizované rozhodování způsobit. Řešení problému nabízíme v aktuálním vydání Computerworldu.

Věnujeme se tam také možnosti, že navzdory výše uvedeným nejasnostem, se může stát, že vaším dalším kolegou v práci nebude člověk, ale právě výtvor z chytrých algoritmů – umělá inteligence.

Rozvíjející se systémy AI totiž nejen dokážou podpořit své lidské kolegy, ale dokonce s nimi aktivně spolupracovat, takže se tím využijí jedinečné silné stránky obou aktérů.

Dále jsme se podívali na přehled nástrojů pro podnikovou odolnost, je to náročná disciplína, ale určitě se dá zvládnout.

Pro zajímavost jsme zabrousili do světa filmů pro virtuální realitu a reality nástrojů pro zobrazení trojdimenzionálního světa. Podívali jsme se i na problematiku SaaS.

Cloud24

A k tomu samozřejmě obsáhlý speciál o Hvězdách IT.

Čtení věřím zajímavé, přeji vám inspirativní zážitek.

Byl pro vás článek přínosný?