Hlavní navigace

Vývojová prostředí NetBeans a Visual Studio rozšiřují své funkce

1. 12. 2008

Sdílet

Nová verze open source vývojového prostředí NetBeans 6.5 s rozšířenou podporou tvorby kódu v PHP a také servisní balíček s bohatší podporou JavaScriptu v Intellisence pro Visual Studio 2008 a Visual Web Developer 2008 Express od Microsoftu jsou od minulého týdne již k dispozici ke stažení.

Nová verze open source vývojového prostředí NetBeans 6.5 s rozšířenou podporou tvorby kódu v PHP a také servisní balíček s bohatší podporou JavaScriptu v Intellisense pro Visual Studio 2008 a Visual Web Developer 2008 Express od Microsoftu jsou od minulého týdne již k dispozici ke stažení.

Prostředí NetBeans 6.5, které bylo vydáno společností Sun a komunitou NetBeans a je určeno pro Windows, Linux, Mac OS X a Solaris, přináší nové vlastnosti zlepšující podporu pro vývoj webových a Java aplikací – ty zahrnují např. kompletní podporu PHP včetně nástrojů pro zvýrazňování syntaxe a dokončování kódu, nové funkce při práci s databázemi či rozšíření GUI Builderu o podporu systému Nimbus.

Přibyla též možnost pracovat s jazykem Groovy a frameworkem Grails, vylepšena byla podpora pro JavaScript, AJAX a Ruby, dále pro aplikační rámce Spring a Hibernate, stránky JavaServeru či Java Persistence API. K dalším novinkám patří například vícevláknový debugging pro Javu a také nové jazykové lokalizace. Podle Iana Murdocka ze Sunu je cílem nové verze NetBeans umožnit přecházet mezi PHP a JavaScriptem s využitím jediného nástroje a také vícejazyčná lokalizace má usnadňovat samotný vývoj.

Microsoft nově nabízí prostřednictvím Service Packu 1 pro Visual Studio 2008 rozšíření technologií Intellisense o podporu jQuery.

NetBeans 6.5 je ke stažení zde.

Service Pack 1 pro Visual Studio 2008 pak najdete na stránkách MSDN.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku