Hlavní navigace

Vývojový nástroj Titanium si nově poradí i s cloudem

18. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Appcelerator představil druhou verzi svého multiplatformního nástroje Titanium. Hlavní novinkou je možnost integrace s cloudovými službami.

Pro vývojáře tak bude podle společnosti snazší pracovat současně na vývoji aplikací pro zařízení s operačními systémy iOS a Android. Appcelerator získal své cloudové služby, kterým dal jméno Appcelerator Cloud Services (ACS), při akvizici společnosti Cocoafish v únoru letošního roku. „Byly nějakou dobu ve fázi neveřejného beta testování, poprvé se tak objeví právě v Titaniu 2.0 jako ACS,“ řekla Jo Ann Bucknerová, viceprezidentka Appceleratoru.

Vývojáři mají nově k dispozici více než deset cloudových mobilních nástrojů, které mohou přidat do svých aplikací a umožnit tak koncovým uživatelům mimo jiné nahrávat a sdílet fotografie, přihlašovat se přes Facebook či Twitter nebo chatovat. „Věříme, že vývojáři použijí ACS k vytváření nástrojově bohatších a celkově přitažlivějších aplikací,“ uvedla Bucknerová, podle které mají firmy v současné době problémy s přidáváním nových funkcí, což má vliv na použitelnost aplikací.

Jako příklad Bucknerová uvádí případ jedné maloobchodní společnosti, která si nechala v Titaniu vytvořit aplikaci pro tablety iPad a chtěla svým zákazníkům umožnit vytváření nákupních seznamů dostupných z telefonu. Zprovoznění něčeho takového by však zaměstnalo firemní IT oddělení na dobu několika měsíců, takže nákupní seznam může být zatím uložen pouze na konkrétním iPadu.

ACS jsou s Titaniem plně integrované, vývojářům tedy stačí ke zpřístupnění služeb použít API. „Ostatní poskytovatelé cloudu nabízejí jen základní infrastrukturu, ovšem kód si musíte napsat sami,“ řekla Bucknerová. Cloudové služby ACS je navíc možné využít i při vývoji aplikací prostřednictvím jiných multiplatformních nástrojů, jako jsou třeba Sencha nebo PhoneGap. Nejlépe si však přirozeně rozumí s Titaniem. Cena za používání ACS zatím nebyla stanovena, vše bude záležet na velikosti použitého místa a úrovni vytížení API.

Kromě ACS pracují v Appceleratoru také na mobilním Web SDK, jehož vývoj se momentálně nachází ve fázi testování kandidáta na vydání a finální verze by tak mohla být k dispozici již někdy během května.

Byl pro vás článek přínosný?