Hlavní navigace

Vyzkoušejte nový AI generátor hudby od Googlu

16. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud potřebujete doprovodnou hudbu pro svůj vytoužený hit, MusicLM je tu pro vás.

O obrázcích generovaných umělou inteligencí jste už přinejmenším slyšeli, AI chatboty jste si nejspíš vyzkoušeli na vlastní kůži. Díky službě MusicLM od Googlu teď můžete s pomocí pokročilých algoritmů zkusit skládat i hudbu.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Služba MusicLM byla původně oznámena v lednu, aktuálně je k vyzkoušení v rámci prostředí, kterému Google říká AI Test Kitchen, do něhož je třeba se prvně zaregistrovat skrz vaši Gmail adresu a souhlasit s tím, že všechny zadané příkazy mohou být přezkoumány lidskými členy týmu společnosti Google, i když anonymně.

Google zveřejnění MusicLM v tichosti oznámil na vývojářské konferenci Google I/O, kde byla uvedena rovněž služba na ochranu e-mailu před hrozbami z dark webu nebo vylepšené vyhledávání využívající právě AI.

Stejně jako ostatní AI generátory začíná MusicLM textovou výzvou: Zadáte hudební skladbu, kterou má Google vytvořit, například „pohřební žalozpěv s bicími a basy“ nebo „jemnou melodii se smyčci o procházce jarní loukou“. Aplikace MusicLM pak vygeneruje hudební ukázku, která se bude snažit odpovídat zadání, dlouhou asi 20 sekund.

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie Přečtěte si také:

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie

Některé ukázky mohou obsahovat dokonce „vokály“, byť nepříliš artikulované. Na rozdíl od vizuálních AI generátorů však MusicLM neumí vytvořit výstup ve stylu jiného umělce. Požádejte ho, aby složil úryvek „ve stylu U2“ a dočkáte se chybové hlášky.

Je MusicLM přesný? Dvakrát zrovna ne, mám-li soudit. Někdy budete jen těžko chápat, jak vaši výzvu interpretoval a rozhodně nepočítejte s tím, že na podivné – ale ani na příliš obecné – příkazy bude generovat smysluplné nebo kvalitní výsledky.

příloha_ovladnete_sva_data

Některé výsledky však působí celkem realisticky; což ovšem nemusí být zásluha algoritmu, ale spíš důsledek toho, jak genericky může některá hudba znít. Zadání „moderní pop-country balada z hitparády Top 40“ vám vygeneruje melodii, kterou byste skutečně mohli zaslechnout na country rádiu amerického středozápadu, Taylor Swift, The Weeknd nebo Drake se ale nejspíš nemají čeho obávat.

Je tu však ještě jedna podstatná věc. Všechny vygenerované samply lze stáhnout, takže si klidně můžete vytvořit hudební doprovod pro svůj vytoužený hit. Jen nazpívat si ho asi budete muset ještě sami.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?