Hlavní navigace

Výzkum: Firmy přejdou na Linux většinou snáze, než původně očekávaly

1. 6. 2009

Sdílet

Britští analytici z organizace Freeform Dynamics sesbírali v rámci svého výzkumu zkušenosti od 1275 pracovníků organizací nejrůznějších velikostí po celém světě, které přešly z Windows na Linux.

Závěry údajně ukazují na to, že řada obav z toho přechodu byla zbytečná. Respondenti průzkumu měli konkrétně údajně největší strach z „velké a nepohodlné změny“ a to víc, než třeba z chybějící či nedostatečné technické podpory, možných problémů s ovladači hardwaru či nekomplexními distribucemi.

Zajímavým zjištěním této studie je, že některé skupiny firemních uživatelů se vyjádřili v tom smyslu, že migrace z Windows na Linux byla snazší, než původně předpokládali. Do těchto skupin patřili hlavně pracovníci, jejichž pracovní náplní jsou úlohy s jednoduššími a předpověditelnějšími požadavky na vykonávání práce. I když se na Linux často všeobecně pohlíží jako na řešení vhodné pro specifické úlohy a určené pro nejvyspělejší skupiny IT profesionálů (viz například článek Linux prolomil hranici 1% podílu na trhu), byly to paradoxně právě skupiny s jednodušším zaměřením, které s migrací na tento operační systém měli nejmenší problémy.

Analytici dále uvádějí, že větším úskalím, než jsou technické aspekty Linuxu, je například jeho použitelnost v oblasti byznysu. Celá studie je k dispozici ve formátu pdf na adrese www.freeformdynamics.com/fullarticle.asp?aid=678.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: IT News.sk

Byl pro vás článek přínosný?