Hlavní navigace

Výzkum: Zaměstnanci nedbají na bezpečnost

7. 6. 2016

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Dobrou zprávou je, že oproti loňsku výrazně vzrostl počet lidí, kteří k zajištění vzdáleného přístupu k datům používají bezpečné firemní nástroje. Špatnou zprávou je, že současně roste i počet lidí, kteří si stále práci domů posílají přes soukromý email.

Využívání firemního cloudu letos oproti roku 2015 výrazně vzrostlo (z 29 % na 43 %) a Česko se tak z loňských spodních příček dostalo na evropský průměr (45%). Téměř polovina (46 %) zaměstnanců si ale stále ještě posílá pracovní soubory na soukromý email, což je o 7 procentních bodů více než loni.

Využívání spotřebitelských úložišť se zdvojnásobilo (ze 14 % na 30 %). Soukromé maily ani běžná úložiště přitom nemohou zajistit potřebnou míru ochrany citlivých obchodních informací. Vyplývá to z nového ročníku průzkumu Náskok díky technologiím, který si nechal zpracovat Microsoft.

Lidé chápou nutnost dobře chránit informace, ke kterým na dálku přistupují. 9 z 10 šéfů a 79 % zaměstnanců zdůraznilo, že při práci mimo kancelář je nezbytné zajistit bezpečnost dat.

„Jenže praxe stále ještě pokulhává. Používání soukromých mailů pro sdílení pracovních dokumentů může pro firmy představovat časovanou bombu,“ uvedl Ondřej Novodvorský, ředitel pro malé a střední firmy z Microsoftu. "Do práce patří profesionální pracovní nástroje a  platí to i o technologiích."

příloha_ovladnete_sva_data

Není přitom řešním mobilitu omezovat. V letošním průzkumu uvedly téměř tři čtvrtiny (72 %) zaměstnanců českých SMB, že možnost pracovat mimo kancelář zvyšuje jejich produktivitu. Firmy by se jejím omezením připravily o důležitý zdroj výkonnosti, kreativity i nových obchodních příležitostí.

„Lidé dnes mobilně žijí a jsou zvyklí komunikovat a sdílet na dálku. Pokud firma svým zaměstnancům nenabídne bezpečné nástroje a nenaučí je správně používat, najdou si jinou cestu. A to může být pro bezpečnost firemních dat velký problém,“ řekl Ondřej Novodvorský. 

Byl pro vás článek přínosný?