Hlavní navigace

Weichert&Friends

18. 2. 2011

Sdílet

 Autor:
České hodinářské řemeslo se dnes může pochlubit nejen výrobou manufakturních strojků, ale také rozrůstající se skupinkou nezávislých hodinářů – jednotlivců i malých hodinářských ateliérů, kteří se zaměřují na malosériovou výrobu.

V posledních dnech roku 2010 byl veřejnosti představen zcela nový pražský ateliér W&F (zkratka „Weichert&Friends“), který v naprosté tajnosti připravoval hodinář a designér Martin Weichert a jeho přátelé. Souběžně s představením samotného ateliéru byly představeny i první hodinky. Ty jsou výsledkem téměř tří let usilovné práce věnované formování myšlenky založení vlastního hodinářského ateliéru.


Inspirace minimalismem dýchá ze všech stran – jednoduché křivky pouzdra, téměř prázdný smaltový číselník a nenápadné ručičky. Zcela kruhové pouzdro o průměr 44 mm má netradičně dovnitř prohnuté boční linie a korunku umístěnou na pozici 4. Na tomto pozadí nelze přehlédnout neobyčejně složité ručky s modřenými prvky. Originální je rovněž uchycení pásku, který je fixován prohnutý a plně navazující na tělo hodinek. Pod jednoduchými křivkami originálního pouzdra z broušené oceli se však ukrývá řada promyšlených detailů. Ostatně v počítačovém programu, který sloužil pro návrh hodinek, je uloženo více jak 3000 jednotlivých výkresů, mnohdy ve stovkách verzí, které se lišily pouze posunutím křivky pouzdra či ruček o několik desetin milimetru.

 


Uvnitř hodinek tiká zdobený švýcarský strojek Unitas 6498 s ručním nátahem, který téměř bezezbytku vyplňuje vnitřek pouzdra. Strojek společně s číselníkem tvoří jeden celek, který je k pouzdru připevněn pomocí originálního nárazuvzdorného uložení, které pohltí významnou část energie nárazu.  Ostatně technické řešení uložení strojku i číselníku při zachování kompaktních rozměrů pouzdra bylo jedním z hlavních důvodů tak dlouhého vývoje hodinek. Část vyrobených hodinek bude mít inovativní systém osvětlení číselníku odraženým světlem.

Cílem ateliéru W&F rozhodně není výroba unifikované kolekce, samotný ateliér byl založen jakožto aktivní forma protestu proti unifikované masivní produkci zaměnitelných hodinek. Vzorem ateliéru jsou hodináři z první poloviny devatenáctého století, kteří vyráběli hodinky v době, kdy ještě nebyla zavedena sériová výroba a zaměnitelnost součástek. Každý hodinář si tak polotovary součástek musel sám dopracovat do finální podoby a hlavně je přimět spolu bezchybně a přesně spolupracovat po dlouhou dobu. Každé hodinky tak byly unikátní, u většiny součástek nebyla možná náhrada z jiných hodinek stejného typu. Hodinky by jednoduše přesně nefungovaly. Stejný postup je Martinem Weichertem uplatňován nejen při vlastní výrobě smaltovaných číselníků, ale rovněž při ruční výrobě číselníků i ruček. Ty nejsou jednoduše vyraženy z jednoho kusu plíšku, ale složeny z jednotlivých součástek. Ruční vrtání otvorů pro osičky i sestavování ruček opět zajišťuje, že žádné dvoje hodinky nebudou stejné.

 


K dispozici jsou nyní pouze dvě provedení hodinek, oboje striktně limitované. Hodinek s bílým smaltovaným číselníkem bude vyrobena 27 kusů, hodinek s černým smaltovým číselníkem s hrubým povrchem bude vyrobeno pouze 17 kusů. Později budou představeny nové verze číselníků. Na začátku ruční výroby číselníku je měděný plíšek, rozdrcený kvalitní smalt a řada chemických a technických přípravků. Na jeho konci pak číselník s přirozenými nepravidelnými strukturami povrchu. Nalezení spolehlivého výrobního postupu pro výrobu číselníku zabralo celý jeden rok. Tyto hodinky i dalších díla českých nezávislých hodinářů jsou k vidění až do 29.3. na výstavě, kterou pořádá a financuje společnost ABL pod názvem „Umění řemesla hodinářského“. Prostory Staroměstské radnice se tak otevřely pro obdivovatele časomír 5.2. v rámci pokračování oslav 600 let pražského orloje.

 


příloha_ovladnete_sva_data

W&F Pure 101.1 / strojek Unitas 6498 s ručním nátahem / ocelové pouzdro o průměru 44mm / bílý nebo černý smaltovaný číselník ruční výroby / ručně vyráběná hodinová a minutová ručka / kaučukový tah nebo ručně vyráběný kožený pásek / vodotěsnost 100 m / Cena dle provedení od 47 300 Kč

www.wf-atelier.eu, www.600letorloje.cz

Byl pro vás článek přínosný?