Hlavní navigace

Wi-Fi router pro rychlá data

18. 9. 2007

Sdílet

Ačkoli lze předpokládat, že bude standard 802.11n schválen až koncem příštího roku, na trhu je již k dispozici řada produktů, které podporují jeho aktuální verzi, draft 2.0. Jedním z nich je i DIR-635 RangeBooster N 650 společnosti D-Link.

Ačkoli lze předpokládat, že bude standard 802.11n schválen až koncem příštího roku, na trhu je již k dispozici řada produktů, které podporují jeho aktuální verzi, draft 2.0. Jedním z nich je i DIR-635 RangeBooster N 650 společnosti D-Link.

Standard 802.11n přidává ke skupině technologií Wi-Fi především podporu technologie MIMO (Multiple-Input Multiple-Output), jejímž cílem je zvýšení datové propustnosti a dosahu prostřednictvím využití většího množství antén (2 až 4) a přenosu většího množství datových proudů. Práce na novém standardu začaly oficiálně v roce 2004 zformováním pracovní skupiny TGn v rámci IEEE, v polovině letošního roku bylo již přes 60 produktů schváleno jako kompatibilních s 802.11n draft 2.0, což by jim mělo zaručovat interoperabilitu s finálním standardem.

Prvotním cílem návrhu 802.11n bylo posunout skutečnou propustnost bezdrátové sítě za hranici 100 Mb/s. Navzdory původně deklarované teoretické maximální datové propustnosti až 600 Mb/s lze u současných produktů očekávat maximální propustnost do 150 Mb/s, typická propustnost činí cca 75 Mb/s a dosah uvnitř budovy cca 70 m.

Na první pohled

Wi-Fi router DIR-635 disponuje čtveřicí 100Mb ethernetových portů, jedním WAN ethernetovým portem sloužícím pro připojení k internetu a USB rozhraním umožňujícím správu i update firmwaru. K bezdrátové komunikaci vyžívá trojice odnímatelných antén.


Vzhledu přístroje nelze nic vytknout, přehledné je i uživatelské webové rozhraní, jehož prostřednictvím - a za případného použití wizardu - lze přístroj nainstalovat a uvést do provozu během několika minut.

Router nabízí všechny základní i doplňkové funkce, které byste od zařízení tohoto typu dnes čekali - tedy například klonování MAC adresy použitelné třeba při připojení k internetu přes kabelového operátora, poskytování služeb DHCP, blokování přistupujících MAC adres nebo zabezpečení prostřednictvím WPA i WPA2, a to i ve verzi Enterprise s autentizací přes Radius server.

K zajímavým vlastnostem pak patří funkce virtuálního serveru nabízejícího přístup zvenčí prostřednictvím veřejné IP adresy k až 24 počítačům (typicky webovým nebo FTP serverům) uvnitř sítě, či port forwarding. Obě tyto funkce přitom dovolují nastavit i časové období, po které mají být jednotlivá nastavení v platnosti. Řada uživatelů jistě přivítá možnost nastavení komunikačních pravidel pro vybrané aplikace a QoS Engine.

Závěr

Produkt jsme testovali v běžném kancelářském prostředí, a to proti PCI kartě s podporou draftu standardu 802.11n od stejného výrobce. Naměřená datová propustnost Wi-Fi sítě činila téměř 60 Mb/s na vzdálenost cca 3 metry, v čistě N režimu a s vypnutým WPA, při výrazném zvětšení vzdálenosti či komunikaci přes zeď samozřejmě klesala. Nižší propustnosti lze dosáhnout při zapnutí WPA a v mixed režimu.

V souladu s očekáváním lze jednoznačně konstatovat, že díky podpoře standardu 802.11n nabízí router DIR-635 výrazně vyšší datovou propustnost než routery bez jeho podpory. Pokud tedy - ať už z jakéhokoli důvodu - potřebujete ve své síti nabídnout uživatelům vyšší přenosové rychlosti a/nebo dosah, lze tento produkt považovat za vhodnou volbu.

 

Byl pro vás článek přínosný?