Hlavní navigace

Windows 10: cena odpovídá mnoha funkcím. Proč přejít na tento operační systém?

27. 8. 2020

Sdílet

 Autor: marvent / Shutterstock.com
Jaké edice existují?

Operační systém, který nahradil dva předchůdce, Windows 8 a Windows 7. Nabízí mnohé novinky, které ocení běžní uživatelé i velké organizace. To vše je Windows 10. Cena přitom odpovídá kvalitě. Proč byste měli přejít na „desítku“ i vy?

K čemu slouží operační systém Windows 10

Operační systém je něco jako most mezi hardwarem, tedy pevnými součástmi počítače, a jednotlivými programy. Jedná se o vybavení umožňující všem uživatelům počítač vůbec ovládat. Tento systém vytváří grafické prostředí a je v činnosti po celou dobu, kdy je počítač zapnutý. V současnosti nejmodernější operační systém je Windows 10. Cena Windows 10 se přitom od předchozích operačních systémů téměř nezměnila. „Desítka“ nabízí mnohé důležité funkce.

Proč přejít na Windows 10?

Operační systém Windows 10 nabízí na rozdíl od svých předchůdců například bleskurychlý start a velmi rychlou odezvu celého systému. Intuitivní prostředí je již přizpůsobeno také dotykovému ovládání. Díky funkcím Secure Boot, Device Guard nebo Windows Hello je zajištěna vysoká úroveň bezpečí. Přejete si systém ovládat pomocí hlasového asistenta? Windows 10 tuto možnost nabízí, stejně jako funkci virtuální plochy, ve které spravujete více ploch najednou.

příloha_ovladnete_sva_data

Jaké edice existují?

Stejně jako i předchozí operační systém nabízí i Windows 10 různé edice nabízející rozdílné funkce. Windows 10 Home cílí na běžné domácí využití, Windows 10 Pro nabízí další možnosti využití i pro firemní požadavky, Windows 10 Enterprise je edicí určenou pro středně velké a velké organizace.

Při koupi Windows 10 si můžete vybrat, zda danou licenci budete využívat pouze pro jeden fyzický počítač (OEM licence), nebo si jej budete přát přenášet (FPP licence). Třetí možnost licence slouží k legalizaci předešlých neoriginálních instalací, ta je označována jako GGK licence.

Byl pro vás článek přínosný?