Hlavní navigace

Windows 11 jdou dnes do akce, ale nerozběhne je ani polovina firemních PC

5. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Čerstvý průzkum ukázal, že instalaci Windows 11 vyhovuje jen 44,4 % počítačů ve firmách a korporacích.

Pokud si nejste jistí, zda jsou vaše firemní PC připravena na Windows 11, odpověď zní: pravděpodobně ne. Alespoň dle průzkumu společnosti Lansweeper, který zmapoval na 30 milionů počítačů v 60 tisíci firmách. Výsledek?

S Windows 11 bylo kompatibilních jen 44,4 % z nich. Důvodem jsou hardwarové nároky operačního systému. Požadavku na RAM sice vyhovovalo 91 % počítačů, specifikaci TPM 2.0 však splňuje jen 52,5 %, a to ještě jen těch fyzických. Lansweeper totiž mapoval situaci i mezi virtuálními stroji, které musí mít povolení „vidět“ specifikaci skrz vTPM, přičemž z nich vyhovuje jen 0,23 % zařízení.

Uvedených 30 milionů PC sice v globálu představuje jen malé procento firemních počítačů, tvrzení, že nadpoloviční většina korporátních počítačů Windows 11 nerozjede, však na základě průzkumu nejspíš není příliš vzdálené realitě.

Průzkum je zároveň dokladem vůbec nejvyšších hardwarových nároků v šestatřicetileté historii Windows. Dosud totiž byl Microsoft poměrně shovívavý, a dokonce i Windows 10 šly rozběhnout na zastaralých strojích. Windows 11 si však žádají nejhůř osmou generaci procesorů od Intelu, respektive minimálně čipy Ryzen 2000 od AMD.

příloha_ovladnete_sva_data

Počítače navíc musí podporovat už zmíněnou specifikaci TPM 2.0, tedy čip sloužící k uchovávání šifrovacích klíčů a dalších citlivých dat. Microsoft sice nejdřív připustil, že Windows 11 bude možné spustit i na starších „nepodporovaných“ počítačích, později ale tohle tvrzení korigoval s tím, že tyto instalace se nemusí dočkat aktualizací, a to ani těch bezpečnostních.

Odkazovaný průzkum Lansweeperu však ještě může zamíchat kartami, jelikož v minulosti se už nejednou ukázalo, že tlak velkých firem (zákazníků), dokáže Microsoft přimět k přehodnocení jeho záměrů.

Byl pro vás článek přínosný?