Hlavní navigace

Windows 7: Konec možnosti downgradu na Win XP se blíží

9. 5. 2010

Sdílet

Spolu s pokračujícími pracemi na Service Packu 1 pro Windows 7 se krátí čas pro downgrade na starší Windows XP.

Microsoft již minulý rok informoval, že na rozdíl od Visty bude u Windows 7 možnost downgradu na Windows XP časově omezená – buď na 18 měsíců od vydání tohoto OS, což by bylo do konce dubna 2011 nebo do uvolnění prvního Service Packu. Původně Microsoft dokonce plánoval na donwgrade vyhradit jen první půlrok po uvedení Windows 7 na trh.

I když Microsoft zatím neupřesnil termín, kdy bude SP1 pro Windows 7 hotov, již na něm intenzivně pracuje a spekuluje se o druhé polovině tohoto roku. Al Gillen, analytik IDC, říká, že čas se krátí a po vydání servisního balíčku už budou mít zákazníci, kteří potřebují používat Windows XP, možnost využít jen virtualizační technologii XP Mode, která je součástí vyšších edic Windows 7. Výjimku však tvoří korporátní zákazníci, kteří jsou registrováni do programu označovaného jako Software Assurance (SA), kteří pak mají možnost využít práva na downgrade z jakékoliv edice Windows na libovolnou starší verzi a to až k Windows 95.

Gillen poznamenává, že SP1 pro Windows 7 bude významným milníkem právě pro skutečnost, že ukončí možnost využít práva na downgrade na Windows XP, nicméně neočekává, že by tento servisní balíček nějak výrazně změnil plány firem na nasazení nového OS. Podle něj díky systému pravidelných měsíčních aktualizací Windows ztrácí smysl čekat na servisní balíčky, které dříve opravy a vylepšení kumulovaly a tato skutečnost se projevila i na chování zákazníků, kteří již s upgradem zbytečně nevyčkávají. Podle průzkumu IDC byly důvodem obav spojenými s upgradem na Windows 7 u IT profesionálů a koncových uživatelů zejména rozpočtové limity či případná nekompatibilita aplikací a nikoliv chybějící Service Pack.

Na rozdíl od Visty má jen málo uživatelů Windows 7 potřebu downgradovat na Windows XP neboť nový operační systém získal všeobecnou přízeň uživatelů i recenzentů a jeho prodeje jsou pro Microsoft velkým úspěchem. Někteří výrobci, jako např. Dell, ovšem i tak mají ve svojí nabídce počítače s Windows 7 s možností downgrade na Windows XP. Po uvolnění SP1 se pak možnosti downgradu Windows 7 omezí jen na případný přechod na Vistu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Doplnění: Tento článek byl aktuální v době svého vydání, v červenci 2010 Microsoft informoval, že možnost downgradu na Windows XP prodloužil, více informací najdete na oficiálním blogu Windows.

Byl pro vás článek přínosný?