Hlavní navigace

Windows 7 možná nastartují prodejní boom nových PC

29. 8. 2009

Sdílet

Podle analytiků může nový OS od Microsoftu způsobit výrazný nárůst prodejů nových počítačů. Za nákupy by nemuseli stát jen koncoví uživatelé, ale také firmy.

Windows 7 je operační systém pro byznys, tvrdí report analytiků společnosti Directions on Microsoft, vydaný v minulém měsíci a vyřešení problémů, které s sebou nesla Vista, může být impulzem k tomu, aby firmy začaly ve větším měřítku utrácet za upgrade, který často spojí s nákupy celých počítačových sestav.

Jak je známo, řada firem zcela přeskočila Vistu s tím, že zůstává u Windows XP a také celosvětová recese negativně ovlivnila „upgradovací“ cykly jak v oblasti softwaru, tak i u hardwaru. Nicméně s jejím koncem se objevují plány firem investovat a také letité Windows XP již nevyhovují všem aktuálním požadavkům.

Robert Helm, ředitel výzkumu ve společnosti Direction on Microsoft je však přesvědčený, že firmy se budou chtít vyhýbat dalším investicím spojeným s Windows XP, neboť díky svému stáří se tento systém stává poměrně náročný na podporu a přechod na Windows 7 je tedy jen otázka času. Helm dodává, že Microsoft se bude všemožně snažit, aby se nový systém prodával, neboť je to údajně jeho nejvýnosnější oblast byznysu a právě Windows 7 mají potenciál odblokovat dosavadní „zamrzlý“ stav upgradů.

V případě Visty Microsoft nedostatečně připravil své partnery na specifika nového systému a vývojáři nepřipravili včas svůj software, aby s Vistou fungoval jak má. Nyní se však poučil a řada firem již vydala ovladače a aktualizace svého softwaru pro Windows 7 ještě před termínem uvedení tohoto OS na trh. Také některé nové funkce ve Vistě nebyly právě uživatelsky přívětivé, jako třeba komponenta UAC či BitLocker a i když Microsoft vyvíjel nový systém pět let, podcenil právě tuto uživatelskou stránku. Nicméně ve Windows 7 by tyto chyby měly být napraveny, tvrdí report společnosti Directions on Microsoft.

Pro firmy bude dalším bonusem spojení enterprise edice Windows 7 s novým Windows Serverem 2008 R2, který bude vydán ve stejném termínu, neboť tyto systémy jsou komplementární a obsahují kompatibilní výbavu funkcí určených speciálně pro podnikové prostředí např. pro vzdálený přístup či sdílení souborů a firmy při upgradu na tyto dva systémy získají řadu benefitu, dodává Helm.

Byl pro vás článek přínosný?