Hlavní navigace

Windows 7: Spokojenost s novým OS dosahuje rekordní úrovně

27. 12. 2009

Sdílet

Tento stav navíc akceleruje plány firem na přechod na nový OS, jak ukazují nejnovější průzkumy trhu v USA.

Společnost ChangeWave, zabývající se výzkumy trhu, zveřejnila, že 93 % IT profesionálů ve firmách je s Windows 7 spokojeno a téměř jeden z pěti pak výzkumníkům přiznal, že tato skutečnost urychluje firemní plány na nákup nových počítačů i s Windows 7. Výsledek spokojenosti je o jeden procentní bod vyšší, než tomu bylo v červenci.

Výsledky průzkumu mezi 1 700 americkými firmami nejsou překvapivé, neboť již po dobu vývoje Windows 7 se ukazovala poměrně vysoká spokojenost testerů s tímto operačním systémem. Paul Carton a Adam Golub ze společnosti ChangeWave potvrzují, že konkrétně 3 % firem mluví v souvislosti s Windows 7 o výrazném zrychlení jejich standardního cyklu pro nákup nových počítačů, další 6 % hovoří o středním zrychlení a 10 % o mírné akceleraci jejich plánů pro upgrade počítačového parku. Navíc již dalších zhruba 10 % firem v průzkumu potvrdilo, že již má nakoupeny nové počítače s Windows 7.

I když jsou Windows 7 na trhu oficiálně teprve něco málo přes dva měsíce, měly firmy možnost tento systém nakupovat v rámci velkoobjemových licencí již od srpna. Průzkum navíc ukázal i další skutečnosti, které dávají důvod k optimismu.

22 % firem totiž plánuje během prvního čtvrtletí příštího roku zvýšit svoje výdaje za IT, což je čtyřprocentní nárůst oproti srpnu a jen 21 % jich bude ve stejném období tyto výdaje redukovat, což je také změna o čtyři procentní body. Zástupci společnosti ChangeWave označují právě Microsoft za jednoho z hlavních původců rostoucí ochoty firem utrácet za nové počítače a celých 26 % dotázaných firem plánuje v prvním čtvrtletí roku 2010 zvýšit svoje výdaje právě za produkty Microsoftu, zatímco v srpnu to bylo 16 % a v únoru jen pouhých 10 %.

Co se týká spokojenosti firem s Windows 7, celých 37 % jejich zástupců potvrdilo, že je s novým operačním systémem velmi spokojeno a dalších 56 % je poměrně spokojeno. Carton a Golub tvrdí, že úspěch Windows 7 nijak nepoškodil konkurenční Apple, neboť 10 % firem v průzkumu plánuje v prvním čtvrtletí příštího roku pořídit notebook této značky a 7 % pak desktopový počítač Applu. Hodnota 10 % je v průzkumu ChangeWave pro notebooky Applu vůbec rekordní. Prodeje stolních počítačů Apple navíc podle údajů od firmy NPD Group v říjnu a listopadu vzrostly o 74 % oproti stejným měsícům v minulém roce, což svědčí o rostoucím zájmu o tuto značku.

Byl pro vás článek přínosný?