Hlavní navigace

Windows 8: Aktuální verze je již veřejně ke stažení

14. 9. 2011

Sdílet

Oproti předchozí verzi operačního systému zvolil tentokrát Microsoft jiný přístup a dal Windows 8 Developer Preview volně k dispozici.

Soubory obsahující Windows 8 Developer Preview, jak Microsoft nazývá pre-beta verzi systému, se na firemních stránkách objevily během úterního odpoledne. Tedy ve stejné době, kdy zrovna probíhala vývojářská konference, na které došlo k představení prvního zařízení s tímto operačním systémem. Každý účastník konference Build zde totiž obdržel 11,6palcový tablet od společnosti Samsung obsahující ranou verzi Windows 8. Samotný tablet je pak vybaven procesorem Intel Core i5, 4GB DDR3 pamětí a 64GB SSD.

Microsoft se chtěl tentokrát vyvarovat situaci z roku 2008, kdy mu na internet neplánovaně unikla preview verze Windows 7, a učinil tento krok sám. Velikost souborů s Windows 8 Developer Preview se pohybuje v rozmezí 2,8 a 4,8 GB a pro jejich stažení nejsou vydána žádná omezení.

Na speciálně vytvořených stránkách Windows Dev Center jsou Windows 8 nabízeny ve třech různých variantách. Největší z nich má právě 4,8 GB a jde o 64bitovou verzi, která navíc obsahuje preview Microsoft Visual Studio 11 Express a SDK pro rozhraní Metro. 64bitové Windows 8 si lze ale stáhnout i bez těchto nástrojů - v tom případě mají instalační soubory 3,6 GB. Třetí variantou je pak 32bitová verze se soubory o velikosti 2,8 GB.

Ve všech případech si uživatel stáhne pouze obraz ve formátu ISO, který si buď vypálí na DVD disk nebo jej může spustit prostřednictvím virtuální DVD mechaniky. Pro správnou funkci preview verze Windows 8 je vyžadován počítač minimálně s 1 GB RAM, (2 GB pro 64bit) a 16 GB volného místa na disku.

Pro otestování verze Windows 8 obsahující vývojářské nástroje je nutné zcela přepsat současný operační systém čistou instalací. Menší verze bez těchto nástrojů však mohou klidně běžet i vedle operačních systémů Windows XP a Vista. V každém případě však Microsoft upozorňuje na to, že za bezpečnost používání raných verzí Windows 8 neručí. „Nemusí být stabilní ani pracovat tak, jak by měla finální verze,“ varuje Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?