Hlavní navigace

Windows 8: Nové rozhraní nejspíš narazí na odpor

4. 6. 2011

Sdílet

První předvedená verze OS Windows 8 ukazuje na dramatickou změnu dosavadního vzhledu. Ta se ale může setkat s odporem zejména u konzervativních firemních uživatelů.

Předvedení Windows 8 Microsoftem vyvolalo řadu reakcí, jedny jsou pozitivní, jiné negativní. Někteří komentátoři tvrdí, že nové rozhraní, využívající velké ikony v podobě dlaždic, na ně zapůsobilo a vypadá velmi dobře, jiní naopak, že je odporné. Zdá se, že nové Windows tedy rozdělí uživatelskou základnu na dva tábory. Tony Bradley z amerického PC Worldu, tvrdí, že Windows 8 vypadají jako velmi slibná tabletová platforma, zejména díky tomu, že jsou v mnohém podobná mobilnímu OS Windows Phone 7 či rozhraní MP3 přehrávačů Zune. Nicméně stávající rozhraní Windows má řadu příznivců a ti budou vůči tak výrazné změně pravděpodobně velmi citliví.

Operační systémy Windows pohání 90 % počítačů na světě. Je pravděpodobné, že ne všem změny budou vyhovovat a například firemní uživatelé se pravděpodobně přechodu na Windows 8 budou bránit, protože se jedná o „kulturní změnu“, jež může ovlivnit pracovní produktivitu, dokud se zaměstnanci plně nesžijí s novým rozhraním. A to může trvat i poměrně dlouho. Podobná situace nastala i s uživatelským rozhraním Ribbon v Microsoft Office, které má být sice údajně mnohem efektivnější a intuitivnější, než tradiční lišty s menu, ale uživatelská averze vůči němu přetrvává dodnes, protože ti, kteří byli zvyklí na starou podobu, se nechtějí učit vše od začátku.

Stejnému problému tedy budou tedy pravděpodobně čelit i Windows 8 a i když Microsoft tvrdí, že s novým operačním systémem bude možné pracovat mnohem rychleji a efektivněji (až se uživatel naučí nové rozhraní používat), je možné, že u mnohých z nich se vytvoří hned od počátku práce blok, neboť budou mít pocit, že ve Windows 7 / Vista / XP dokázali udělat přesně to, co chtěli a co potřebovali.

Pro plné využití možností nového rozhraní také uživatelé budou potřebovat inovovat svůj hardware, protože jinak bude přechod k novému způsobu ovládání jen částečný a nekompletní (více viz článek Windows 8: Řada funkcí nebude na starších PC podporována). Pro firmy by proto bylo nejlogičtějším krokem proto přejít z Windows XP rovnou na Windows 8 (i s nákupem nových počítačů), aby se vyhnuly zbytečným mezistupňům a využívaly rovnou nejmodernější prvky. Nicméně uvedená averze vůči změnám může způsobit, že místo toho budou i nadále zůstávat u Windows XP, které jim plně postačovaly, protože se budou bát změn a důsledků nového rozhraní na jejich byznys.

Byl pro vás článek přínosný?