Hlavní navigace

Windows Phone 7 a Silverlight: Jaké jsou jejich perspektivy pro firemní využití?

8. 4. 2010

Sdílet

Ačkoliv Microsoft u Windows Phone 7 a Silverlight počítá spíše s jejich zaměřením na běžného spotřebitele, podle vývojářů jsou tyto technologie vhodné i pro podnikové zákazníky.

Na nedávno uskutečněné konference MIX10 v Las Vegas byl Windows Phone 7 představen především jako nástroj se silným zaměřením na zábavu. Nejinak tomu bylo i u Silverlight - například letošní zimní olympijské hry ve Vancouveru bylo možné sledovat pouze prostřednictvím této technologie.

U obou technologií tak lze mluvit o docela silném společensko-sociálním zaměření. Spojovat však Windows Phone 7 či Silverlight pouze se zábavou by nebylo správné. Velký potenciál totiž skrývá i jejich využití pro firemní účely. Na technologii Silverlight je například postavena eBay aplikace Simple Lister a své využití nalezla i u aplikací společností jako jsou SAP či Xerox. „OS Windows Phone 7 naproti tomu může být využit například k třídění elektronické pošty nebo organizaci práce,“ uvádí Microsoft.

„Myslím si, že je to odpověď Microsoftu na iPhone,“ mluví Jonathan Zuck, prezident Asociace pro kompetitivní technologie (ACT), o Windows Phone 7. Především však prý jde o přirozené rozšíření zájmové činnosti společnosti, návaznost na produkty Xbox, Zune a Windows Media Center PC. Nový mobilní operační systém je podle něj jednoduše krok správným směrem.

Zuck očekává, že vývoj podnikových aplikací pro Windows Phone 7 a Silverlight postupně získá na síle, nicméně pozornost se stále bude soustředit především kolem produktů zábavy. „Zábavné aplikace budou stát na počátku těchto platforem a obchodní nástroje přijdou vzápětí,“ domnívá se Zuck.

Ethan Nagel z Nagel Technologies se například domnívá, že technologie Silverlight by mohla být využívána k rychlejšímu vytváření webových aplikací, jako jsou různé tabulkové editory či rozhraní pro finanční aplikace. „Pro mě, jako pro firemního vývojáře je vždy nejdůležitější to, jak nejrychleji dostat danou aplikaci k mým uživatelům,“ říká Nagel. Je přesvědčen, že díky Silverlight se vývoj aplikací výrazně urychlí a zjednoduší.

U Windows Phone 7 je pak situace odlišná v tom, že některé aplikace Windows Mobile lze jednoduše učinit kompatibilními s tímto novým mobilním OS. Jiné však bude nutné od základu přepsat. I tak vidí vývojáři ve Windows Phone 7 obrovský potenciál a slibují si od něj velké zlepšení v mnoha oblastech.

Byl pro vás článek přínosný?