Hlavní navigace

Windows Phone 7 je dokončen a míří k výrobcům

3. 9. 2010

Sdílet

Microsoft na svém blogu oznámil, že mobilní operační systém Windows Phone 7 je dokončený a je od teď k dispozici výrobcům.

Tento mezník znamená, že výrobci již mohou začít integrovat software s jejich hardwarem a sítěmi za účelem výroby smartphonů a jiných zařízení pro zákazníky, prozradila mluvčí firmy Microsoft.

Na blogu dále prozradil Terry Myerson, viceprezident oddělení Windows Phone Engineering společnosti Microsoft, že na deseti tisících prototypů zařízení běžely denně automatické testy operačního systému a proběhlo tak více než tři a půl miliónu hodin zátěžových testů. "My jsme připraveni," dodává.

Vzhledem k tomu, že společnost Microsoft v červenci vydala Technical Preview tohoto operačního systému, měli inženýři zpětnou vazbu a např. změnili integraci Facebooku, takže uživatelé mohli filtrovat kontakty, aby se jim v seznamu ukázali přátelé, které skutečně znají. Microsoft také umožnil uživatelům rychle a jednoduše přidat zprávu přímo na něčí zeď na Facebooku.

Společnost Microsoft od konce července jmenovala nejméně pět výrobců, kteří by měli vyrábět zařízení s operačním systémem Windows Phone 7: Asus, HTC, LG, Samsung a Dell.

Nicméně mluvčí společnosti nedávno zopakovala, že Microsoft oficiálně mezi partnery počítá ty, se kterými se dohodla kongresu Mobile World Congress, jenž se konal v únoru. To by mezi pět jmenovaných, které minulý měsíc oficiálně prozradili představitelé společnosti, přidávalo ještě firmy Sony Ericsson a Toshiba.

Microsoft také spolupracuje s různými společnostmi za účelem "ubezpečit uživatele operačního systému Windows Phone 7, že budou mít k dispozici aplikace jaké očekávají." Mezi tyto firmy patří například eBay, LeFigaro, Open Table, Photobucket, Realtor.com, Seesmic a Associated Press.

Již na konci srpna Microsoft prozradil, že vývojový nástroj The Windows Phone Developer Tools byl stažen více než 300 000x. Firma má v plánu s novým operačním systémem nabízet i nový obchod s aplikacemi. Vzhledem k velké poptávce po vývojových nástrojích je pravděpodobné, že už na startu tohoto nového obchodu by mohlo být v nabídce hodně aplikací, při prvním spuštění obchodu s aplikacemi při vydání Windows Phone 6.5 bylo k dispozici pár stovek programů. Ovšem Microsoft ani tak nejspíše v brzké době nedožene Apple, který má v nabídce svého iPhone App Store více jak 225 000 titulů.

Byl pro vás článek přínosný?