Hlavní navigace

Windows Phone 7: Každý desátý smartphone po aktualizaci nefunguje

25. 2. 2011

Sdílet

Automatický update mobilního operačního systému Microsoftu neproběhl právě hladce.

Microsoft tento týden uvolnil řadu důležitých aktualizací pro svoje produkty – jak první servisní balíček (SP1) pro Windows 7 a Windows Server 2008 R2 (více viz článek Microsoft uvolnil SP1 pro Windows 7), tak i aktualizaci pro svojí mobilní platformu Windows Phone 7. Nicméně v druhém případě se díky technické chybě aktualizace na zhruba desetině přístrojů nepodařila a zcela je znefunkčnila.

Problém se objevil zejména na smartphonech Samsungu a Microsoft zrušil jejich automatické aktualizování na novou verzi Windows Phone 7. Ta je sice považována za minoritní, protože přináší jen drobnější opravy, nicméně jednou z nich je podle Microsoftu také úprava samotného procesu aktualizace OS. Funkce kopírování a vložení má přijít prostřednictvím updatu na Windows Phone 7 až během března.

Microsoft uživatelům telefonů, které byly updatem vyřazeny z provozu, doporučuje kontaktovat jejich operátora nebo prodejce a nechat mu zde přístroj na opravu. Podle Microsoftu zhruba polovina selhání aktualizace byla způsobena špatným internetovým připojením nebo nedostatkem místa pro uložení aktualizace na PC uživatele. Update Windows Phone 7 totiž probíhá prostřednictvím USB po připojení mobilního zařízení k PC uživatele. Software Zune pak v případě detekce staršího OS stáhne automaticky aktualizaci a nainstaluje ji. Updatování přístrojů jiných značek než Samsung dále pokračuje a z tohoto pohledu je vysvětlení Microsoftu trochu divné, protože by znamenalo, že nedostatek místa na disku měla jen skupina uživatelů telefonů určité značky. Výrobce dále radí udělat před aktualizací dostatek místa na pevném disku (např. vymazáním dočasných souborů), ale neupřesňuje kolik je ho konkrétně potřeba. Detaily, jak se připravit na aktualizaci, najdete (v angličtině) na webu Microsoftu - https://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/howto/wp7/basics/phone-updates.aspx

Microsoft není jediný, komu se aktualizace smartphonů nepovedla a např. někteří uživatelé smartphonů s Androidem zaznamenaly podobné potíže s přechodem na verzi 2.2 (Froyo). Nicméně není to dobrá vizitka, zvlášť u první aktualizace vůbec a uživatelé s postiženými přístroji tak mohou být nějaký čas bez svého telefonu, než proběhne oprava.

Podobně uživatelé také při aktualizaci desktopového OS Windows 7 mohou narazit při instalaci nově vydaného SP1 na potíže, nicméně by neměly být takového rázu jako v případě Windows Phone 7. Více najdete v článku SP1 pro Windows 7: Microsoft varuje před možnými problémy při instalaci.

Byl pro vás článek přínosný?