Hlavní navigace

Windows Phone 7 Mango nabízí jen omezený multitasking

25. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Petya Petrova - Fotolia.com
Jednou z novinek aktualizace Mango platformy Windows Phone 7 je podpora multitaskingu, který ovšem funguje podobně jako u iOS od Applu a má svoje omezení.

Dnešním požadavkem na smartphony je možnost mít spuštěno více aplikací najednou a moci s nimi souběžně pracovat. Je proto až s podivem, že první verze platformy Windows Phone 7 přišla bez plné podpory multitaskingu a Microsoft se rozhodl přidat jí až v aktualizaci Mango.

Abychom byly přesní, Microsoft sice již od začátku implementoval některé funkce pro multitasking do jádra Windows Phone 7, ale neumožnil jej využívat aplikacím třetích stran a až nyní veřejně otevírá API, aby i dalším vývojářům povolil využít v jejich aplikacích výhod multitaskingu.

Podobně jako v případě iOS ani u Manga ovšem nejde o skutečný multitasking, na jaký jsou uživatelé zvyklý z desktopových operačních systémů Windows. Pro většinu aplikací jde spíše o přepínání a uložení jejich stavu do jakési hibernace či dočasného suspendování. To je zásadní rozdíl oproti klasickému preemptivnímu multitaskingu známému z PC, kde i po přepnutí na jinou aplikace funguje ta původní stejným způsobem a je schopna na pozadí provádět požadované operace.

V této souvislosti se proto mluví spíše o pseudo-multitaskingu a jak již bylo řešeno, Microsoft ve Windows Phone 7 zvolil podobný přístup jako Apple. Některé aplikace, jako třeba přehrávače hudby, sice zůstávají pracovat i na pozadí, ale většina aplikací je zmrazená a je možné je znovu aktivovat jejich opětovným poklepáním. Mango navíc uživatele omezuje v rámci multitaskingu jen na pět aplikací současně „běžících“ aplikací, které uživatel vidí v podobě náhledových ikonek. Pokud přidáte šestou, operační systém automaticky vypne tu nejstarší.

Další problém je s dostupnými aplikacemi s touto funkcionalitou, díky čemuž je v současnosti problém multitasking ve Windows Phone 7 vůbec otestovat. Vzhledem k tomu, že vývojáři svoje aplikace tvořili bez podpory multitaskingu, existuje jich jen pár, které jej dnes dokáží využít. Navíc některé aplikace dokáží zmíněných pět slotů téměř zaplnit samy, třeba aplikace YouTube se startuje sice jako jediný proces, ale postupně se rozšíří na tři sloty, protože současně potřebuje pro svůj běh Internet Explorer a také přehrávač hudby a videa pro zobrazení obsahu. Ty pak běží jakožto samostatné procesy.

Někoho by mohlo napadnout, zda má takovýto multitasking vůbec smysl. Pravdou ale je, že s malými displeji smartphonů je stejně využití většího počtu aplikací omezené a přístup, který Microsoft ve Windows Phone 7 zvolil, přináší i některé výhody. To, že procesor i v režimu multitaskingu obstarává běh právě jedné aplikace, snižuje nároky na baterii a také paměťové zdroje.

Byl pro vás článek přínosný?