Hlavní navigace

Windows Phone 7 Series představeny

16. 2. 2010

Sdílet

Microsoft včera dle očekávání na konferenci Mobile World Congress představil novou verzi operačního systému pro chytré telefony. Nový není jen název, ale také odklon od zavedeného standardu.

Včera jsme se vás informovali, že Microsoft pravděpodobně v pondělí představí novou verzi svého mobilního systému. Stalo se tak a Steve Ballmer společně s Joe Balfiorem ve velkém stylu představil očekávanou novinku, která mění kompletně dosavadní filozofii celého systému.

Stávající jedna today obrazovka je ve Windows Phone 7 (dále WP7) nahrazena novou, jež se skládá z několika částí, které tvoří jednu plochu (people, games, music & video, pictures a me), mezi kterými jen rolujete.

Zařízení s WP7 budete synchronizovat pomocí aplikace aktuálně dodávané k přehrávači Microsoft Zune. Obecně se dá říci, že Microsoft se u Zune hodně inspiroval při tvorbě nového vzhledu rozhraní WP7 a některé prvky jako například písmo jsou shodné.

Před uvedením se vyrojily spekulace ohledně multitaskingu a instalace aplikací. Na toto téma při prezentaci nepřišla zmínka a z přítomných novinářů se také nikdo nedotázal. Není jasno ani v otázce, zda bude existovat více rozdílných verzí, ale přídomek Series má možná hlubší význam. Jediné co bylo potvrzeno, že podpora Flashe aktuálně nebude, ale v budoucnu to není vyloučeno.

Každý telefon bude mít na přední straně 3 tlačítka. Funkce tlačítka Start, tak jak jej dosud známe, vzala za své. Nyní bude sloužit pro přístup na základní panel (Me), který je takovým rychlým přehledem (ztracená volání, nové zprávy apod). Search umožní rychlé vyhledávání na internetu a poslední tlačítko bude plnit funkci Zpět.

V dohledné době Microsoft uvolní SDK, které umožní operátorům, výrobcům zařízení a vývojářům tvorbu nových služeb a aplikací. Mezi prvními zájemci bude americký operátor AT&T a francouzský Orange, ale je potvrzeno partnerství také ze strany společností Telefonica, T-Mobile a Vodafone. První zařízení od předních výrobců máme očekávat v průběhu 4. čtvrtletí 2010.

Byl pro vás článek přínosný?