Hlavní navigace

Windows Phone 7: V čem je revoluční?

Sdílet

V únoru tohoto roku představila společnost Microsoft novou verzi svého mobilního operačního systému s názvem Windows Phone 7, který reaguje na změny na trhu mobilních systémů v posledních letech a je v porovnání s minulými verzemi vskutku revoluční.

Mezi klíčové vlastnosti tohoto systému patří především nové uživatelské rozhraní a zvýšený důraz na výkon zařízení a dobré uživatelské zkušenosti založené na unifikovaném prostředí. Novinek a změn je celá řada, představme si nyní ty nejdůležitější.

Uživatelské rozhraní
Na první pohled je zcela zřejmou novinkou uživatelské rozhraní. Namísto po mnoho let pouze upravovaného rozhraní vycházejícího z klasických stolních Windows představí Windows Phone 7 od základu přepracované panoramatické prostředí „Metro“, které je optimalizováno pro použití na malých displejích mobilních zařízení a ovládá se prsty pomocí multidotykového displeje. Základním prvkem je několik rozcestníků (hubů) s neustále aktualizovanými informacemi, které umožní snadný přístup k nejdůležitějším funkcím zařízení, a nový hlavní panel nahrazující dosud používanou obrazovku „Dnes“.

Nová a konfigurovatelná obrazovka „Dnes“ nabízí nejen statický, ale i dynamicky se měnící obsah. Uživatel má k dispozici neustále aktualizovaný přehled informací o různých lokálních (SMS zprávy, e-maily, zmeškané hovory) i webových (Facebook, Windows Live) událostech. Základním stavebním prvkem je dlaždice ve formě čtverce nebo obdélníku, do které uživatel může odkázat libovolnou aplikaci, některý ze svých kontaktů či webových stránek, fotogalerii nebo seznam skladeb. Dlaždice může také sloužit jako samostatný widget nebo odkaz na jeden ze šesti rozcestníků (hubů).

Změny v rozhraní jsou komplexní, nejde tedy pouze o další povrchové úpravy, ale o celkovou proměnu od první do poslední funkce, od první do poslední obrazovky, a to včetně konfiguračních panelů. Díky změně ve způsobu vývoje aplikací a nekompatibilitě naprosté většiny aplikací určených pro starší verze systému je navíc zajištěn jednotný vzhled také pro všechny aplikace třetích stran.

Rozcestníky (Huby)

Novou funkcí systému jsou takzvané „Rozcestníky“ neboli „Huby“. Jedná se o logicky i funkčně samostatná ovládací centra mající za úkol co nejsnadněji pomoci uživateli při jedné ze šesti nejběžnějších operací – při správě a prohlížení kontaktů, správě a prohlížení fotek, práci s multimediálními soubory, hraní her, práci a v neposlední řadě při nakupování.

Do značné míry revoluční je právě zmíněná panoramatičnost, v rámci které si každý z těchto rozcestníků můžeme představit jako velkou virtuální plochu plnou informací viditelnou prostřednictvím displeje. Protože je displej příliš malý na zobrazení celé plochy najednou, vidíme jen malý výřez. Pokud chceme vidět jinou část, musíme prstem výřez posunout. Samozřejmostí je plná provázanost s aplikacemi a dalšími vlastnostmi systému.

Mobilní kancelář
Významnou funkcí všech dosud uvedených verzí systému Windows Mobile je mobilní kancelář s možností synchronizace dat s firemním Exchange serverem a prohlížením či jednoduchou editací dokumentů v mobilních verzích jednotlivých aplikací. Všechny tyto vlastnosti najdeme – převážně ve vylepšené podobě – i v novém systému. Každý uživatel bude mít možnost synchronizovat své e-maily, kontakty, kalendář, úkoly, a dokonce i SMS zprávy a reagovat na ně okamžitě bez ohledu na to, kde se právě nachází. K dispozici bude také balík kancelářských aplikací Word, Excel, PowerPoint či OneNote. Novinkou je maximálně efektivní využití možností týmové spolupráce pomocí sdílených dokumentů na SharePoint serveru.

Vyhledávání
Již delší dobu platí tvrzení, že na internetu je všechno, ale problém je to najít. Na vyhledávání je proto v novém systému Windows Phone 7 kladen velký důraz. Důkazem může být požadavek na hardwarové tlačítko na každém zařízení aktivující právě tuto funkci. Součástí vyhledávání bude též možnost filtrovat výsledky podle lokality, kde se právě nacházíte. Například při hledání restaurace se zobrazí pouze ty podniky, které jsou ve vašem blízkém okolí.

Vyhledávání a internet úzce souvisí s internetovým prohlížečem, který bude na zařízeních s Windows Phone 7 vycházet ze stolního prohlížeče Internet Explorer 7 s některými funkcemi představenými v osmé verzi. Díky tomu bude uživatel na zařízení schopen prohlížet většinu stránek bez nutnosti pátrat po speciálních optimalizovaných mobilních verzích.

Windows Marketplace for Mobile
Centrální Microsoftem spravovaný prodejní a distribuční bod pro aplikace třetích stran sice není úplnou novinkou, protože v současné době mohou jeho služby využívat i uživatelé starších verzí Windows Mobile, ale pro Windows Phone 7 nabude ještě více na důležitosti. Půjde totiž o jediný povolený způsob instalace aplikací na zařízení. Uživatelé budou mít možnost procházet pohodlně katalog nejrůznějších aplikací přímo z mobilního zařízení a v několika jednoduchých krocích si vybrané aplikace zakoupit, stáhnout a nainstalovat. Samozřejmostí je také přehled o nových verzích aplikací s možností snadné aktualizace.

Závěr
I když je v budoucnu pro Microsoft a jeho Windows Phone 7 klíčová spolupráce s OEM partnery (přes opakované spekulace Microsoft neplánuje vyrábět a prodávat mobilní zařízení s Windows Phone 7 pod svým jménem), chce mít nad celým procesem mnohem větší kontrolu. Každý výrobce zařízení s Windows Phone 7 musí bez výhrady splnit hardwarové požadavky definované v několika typově rozdílných konfiguracích (tzv. „Chassis“). Stejně tak v oblasti softwarové výbavy budou jednotliví výrobci omezeni tak, aby každý uživatel Windows Phone 7 měl bez ohledu na značku zařízení k dispozici stejné funkce a stejný uživatelský zážitek.

Všechny tyto změny mají za cíl jediné – zpřístupnit platformu Windows Phone co nejširší skupině uživatelů a nabídnout jim prostředí, které bude plně vyhovovat jak potřebám běžných uživatelů, tak náročnějším uživatelům v podnikové sféře.

V současné době je systém Windows Phone 7 v závěrečné fázi vývoje. Vývojářům, partnerům a OEM výrobcům je k dispozici v takzvané verze „Release Candidate“. První zařízení s tímto systémem se na trhu očekávají ve 4. čtvrtletí tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?