Hlavní navigace

Xbox

1. 9. 2010

Sdílet

Herní konzole prožily v posledních letech nebývalý boom. Když ne právě u nás, ve zbytku světa rozhodně. Aby nalákali i lidi herním průmyslem dosud netknuté, vyvíjejí výrobci těchto...
Herní konzole prožily v posledních letech nebývalý boom. Když ne právě u nás, ve zbytku světa rozhodně. Aby nalákali i lidi herním průmyslem dosud netknuté, vyvíjejí výrobci těchto zařízení různé originální patenty a „vychytávky“ pro ještě větší dávku zábavy. Microsoft v rámci této snahy přichází na trh s nápaditým řešením pro Xbox 360 – speciálním snímačem pohybu zvaným Kinect.
V červnu letošního roku představila společnost Microsoft nový Xbox 360 Slim, aby vzápětí přišla s další novinkou, která má přesvědčit hráče věrné jiným konzolím, aby přešli na její stranu. Vcelku revoluční zařízení, jež bylo dříve zasvěceným známé pod pracovním názvem „Projekt Natal“, přijde na trh v říjnu s názvem Kinect. Prodávat se bude jak samostatně, tak ve velice zajímavém bundlu právě s Xbox 360 Slim, který by se mohl stát hitem letošních předvánočních nákupů.
Xbox 360 Slim se na první pohled se od svých předchůdců liší zejména vnějšími kosmetickými úpravami. Je menší, štíhlejší a jeho design celkově více odpovídá dnešním požadavkům. Zmenšená „krabička“ je vyvedena ve vysoce lesklé černé barvě (což ale přináší i jisté nevýhody v podobě zvýšeného usazování prachu a otisků prstů), přičemž doplňky, jako je třeba výrazné tlačítko pro zapnutí v přední části, jsou chromované. Inovace však najdeme i „uvnitř“. Součástí balení je 250GB pevný disk, jehož kapacita se oproti dřívějším 120 GB více než zdvojnásobila. Disk lze navíc vyjímat – Microsoft v této věci udělal velký krok k dosažení hráčské mobility.
Dalším plusem upgradované konzole od Microsoftu je její tichý provoz – Xbox podle našeho testu neruší zážitek ze hry ani z filmu zbytečným hlukem. V neposlední řadě považujeme za nutné zmínit konektivitu rozšířenou na pět USB portů (tři umístěné v zadní části a dva v přední), která vám umožní připojení více příslušenství i externích disků. Standardní HDMI výstup dostupný už u předchozího Xboxu zde navíc doplňuje integrovaný optický audio výstup, takže vizuální zážitek je doplněn výborným zvukem (samozřejmě jen v případě, že vaše domácnost oplývá vhodným hudebním systémem).
Rozhraní Wi-Fi (podporující standardy 802.11 b/g/n) zase zaručí konektivitu k síti, konkrétně pak k síti Xbox Live, která je popsána níže. Co se týče hlavního účelu herní konzole, tedy „paření“ her, k dispozici je aktuálně přes 400 titulů a jejich počet se neustále zvyšuje. Aktuálně přibyly třeba atraktivní tituly Call of Duty či Gears of War 3.
A nyní už k novince nejžhavější. Snímač Kinect, který sám o sobě vypadá jako trochu větší a designovější webová kamera, umožňuje uživatelům Xboxu naprostou volnost ovládání. Jedná se totiž o zařízení, které je schopné snímat pohyby hráče a reagovat na ně. Pro práci s ním tedy nejsou potřebné žádné kabely neprakticky rozprostřené po celé místnosti, a dokonce ani jakékoliv bezdrátové ovladače, které čas od času někam zapadnou a pak jen ztrácíte čas jejich hledáním.
Kinect „vnímá“ gesta i hlasové povely a dokonce dokáže rozlišit jednotlivé hráče podle jejich obličeje. Celkově je celý koncept revoluční (a tímto slovem jinak opravdu šetříme) vzhledem k tomu, jaké nové možnosti přináší. Především interakce hráče s konzolí přes Kinect vyžaduje pohyb, což zvyšuje jeho aktivitu a tím jako jedno z mála zařízení odvětví herního průmyslu dokonce pozitivně přispívá k jeho zdraví. Boří se tak jeden velký mýtus o tloustnoucích hráčích počítačových her a jejich nezdravé páteři.
Technologie zachycující pohyb hráče dává Xboxu 360 zcela nový rozměr. Z herního zařízení se totiž rázem stává multifunkční produkt. Kinect totiž už ze své podstaty není určen pouze ke hraní (i když už v době jeho vydání bude k dispozici něco kolem 15 podporovaných her) a zejména ženská část publika ocení i možnost aktivního cvičení pod vedením virtuální cvičitelky. To bude možné provádět s pomocí speciálního programu, který nese název „Your Shape: Fitness Evolved“, jenž mimochodem evokuje označení podobného softwaru pro konzoli Nintendo Wii z loňského roku, fungujícího na prakticky stejném principu. Každopádně vybrat si budete moci z několika druhů cvičení, v plánu je aerobik, tai-či nebo třeba jóga.
Samotné cvičení probíhá tak, že konzole nejprve oskenuje vaše tělo pro optimalizaci programu přesně podle vašich potřeb, a pak už vás cvičitelka vede různými stupni obtížnosti ve zvoleném režimu cvičení. Přístroj vyhodnocuje váš pohyb a srovnává ho s předem naprogramovaným ideálem. Kinect je tedy ve spojení se speciálními programy schopen fungovat i jako osobní trenér. Třešničkou na dortu je potom průběžné počítání kalorií, které cvičením spálíte, podobně jako například u rotopedu.
Další speciální program pro cvičení představuje aplikace s krátkým a výstižným názvem „Zumba“ – a ti z vás, kdo k novému fenoménu spojujícímu cvičení a tanec v rytmu latinskoamerické hudby dosud nepřičichli, mu budou moci přijít na chuť právě s příchodem snímače Kinect.
Vývojáři Kinectu mysleli i na „hamburgerovou“ generaci počítačových dětí, které nějaké cvičení příliš netáhne. Aplikace s všeříkajícím pojmenováním „Sports“ vám umožní zahrát si přímo v obýváku třeba fotbal, volejbal nebo ping-pong, případně si můžete vyzkoušet i některé atletické disciplíny, jako je běh přes překážky či hod oštěpem. Hra „Kinectimals“ je zase moderní variací na dříve oblíbené Tamagotchi. Děti si budou vychovávat svoje vlastní virtuální zvířátko na exotickém ostrově, a opět si u toho zaskáčou a zasportují. A kromě toho je k dispozici i „Kinect Joy Ride“, což jsou závody v autech pro celou rodinu. Z našeho výčtu je celkem zřejmé, že hra podporuje hru několika hráčů. Vaši společníci přitom mohou odcházet a přicházet do řady her průběžně – Kinect je prostě po vstupu do zorného pole načte, přidá a logika hry se přizpůsobí změněné situaci.
Jak již bylo řečeno, celkem Kinect zatím podporuje 15 her, jež budou vydány ve chvíli zahájení prodeje samotného snímače. Například balík s názvem „Kinect Adventures“ ale obsahuje celkem 20 různých her v jednom balení, které si budete moci zahrát bez použití jakéhokoliv ovladače (samozřejmě s výjimkou vašeho vlastního těla). Pojedete na raftu rozbouřenou řekou, můžete zachraňovat zatopenou podmořskou laboratoř či překonávat různé překážkové dráhy.
Kromě her ale Kinect disponuje i jinými funkcemi. Multimédia, jako třeba filmy či hudbu umístěné na HDD, nebo televizor lze s jeho pomocí ovládat pouhým mávnutím ruky. To ale stále není všechno.
Jako by všechny taháky zmíněné v tomto článku Microsoftu stále nestačily, přináší nová verze Xboxu do České republiky službu Xbox Live, která díky možnostem komunikace posouvá hranici domácí zábavy opět o kousek dál. Kromě Česka se k Xbox Live připojuje dalších osm zemí, mezi jinými Polsko, Rusko nebo Brazílie.
Služba Xbox Live s sebou kromě rozšíření kompatibility multiplayerových her přináší třeba možnost připojit se k sociálním sítím jako je Facebook nebo Twitter (kam navíc nebudete potřebovat žádné heslo, protože vás systém rozezná podle obličeje). Pro hudební fanoušky je tu připojení k „nekonečnému rádiu“ Last.fm. Dále můžete třeba uspořádat videokonferenci se vzdálenými přáteli či příbuznými.
Součástí je i služba Zune, která umožní sledovat televizi v HD rozlišení (až 1080p) a díky optickému audio výstupu u nového Xboxu 360 Slim i ve vysoce kvalitním zvukovém provedení (až 5.1kanálový zvuk přímo streamovaný ze zdroje). Zune dále exkluzivně pro uživatele Xboxu s prémiovým členstvím Gold (pouze pro „zlaté“ členy jsou ostatně i některé z výše uvedených funkcí) nabízí i tzv. Xbox Live Party – možnost sledovat vybrané video s až sedmi přáteli, kteří vůbec nemusí být přítomni na stejném místě jako vy. Určitou nevýhodou je, že za sledování vybraného filmu platíte každý zvlášť.
Xbox 360 Slim s ovladačem Kinect stojí za zvážení i zapřísáhlým odpůrcům herních konzolí či lidem, kteří této oblasti techniky zatím nepřišli na chuť, a to zkrátka proto, že s novými funkcemi už krabička od Microsoftu není pouhou herní konzolí. Důkazem nám byl i náš šéfredaktor, jinak skalní uživatel PC a pohodlného křesla, který neodolal možnosti hrát kuželky a dokonce sjel několikrát řeku, ovšem až poté, co jsme mu slíbili, že za něj náročnější úseky odskáčeme, neboť jak praví, je „slabý na kolena“. Společně s námi pak ocenil proces aktivního hraní, tedy fakt, že se člověk zapotí i u virtuální hry. A také různé multiplayerové funkce, díky nimž, ať už na dálku či v reálu, můžete porovnat své síly v různých disciplínách s blízkými. Dalším plusem je osobní trenér, který vás naučí správně cvičit. A navíc k tomu budete mít motivaci. Nesporným minusem je návykovost – když už budete mít přístroj doma, počítejte s tím, že nikdy dlouho vypnutý nezůstane. Před koupí tedy zvažte, máte-li na něj dostatek času. Jinak mu opravdu nemáme co vytknout.
A cena? To je podle nás to nejlepší nakonec. Xbox 360 se 4GB pamětí v kombinaci se snímačem Kinect vyjde v našich luzích a hájích na příjemných 7990 korun (odhadovaná maloobchodní cena), přičemž v této ceně bude zahrnut i balíček her Kinect Adventures. Pokud již majiteli Xboxu jste, můžete si k němu ještě zvlášť dokoupit snímač, který s výše zmíněným balíčkem her vyjde zhruba na 3990 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?