Hlavní navigace

Zájem o iPad neopadá a táhne zisky Applu vzhůru

20. 7. 2011

Sdílet

Společnost Apple informovala, že během svého třetího fiskálního kvartálu prodala 9,25 milionů tabletů iPad, což je meziroční nárůst o 183 %.

Výrazně meziročně vzrostl také zájem o smartphony iPhone a to o 142 procent, na 20,34 milionů prodaných kusů. Naopak prodej iPodů klesl o 20 % na 7,54 milionů kusů. Počítačů Mac Apple prodal 3,95 milionů kusů, což je meziroční nárůst o 14 %.

Silné prodeje se projevily na zisku Applu, neboť za třetí fiskální čtvrtletí, které skončilo 25. června, vydělal 7,31 miliardy dolarů, přičemž před rokem to bylo za stejný kvartál „jen“ 3,25 miliardy. Celkový obrat společnosti Apple pak vzrostl na 28,57 miliardy dolarů, zatímco před rokem to bylo 15,7 miliardy. Čísla jsou překvapením i pro analytiky, kteří očekávali obrat na úrovni kolem 25 miliard dolarů.

Produkty založené na operačním systému iOS se tak stávají hlavním zdrojem příjmů Applu (tvoří již více než dvě třetiny tržeb) a firma si i nadále drží prakticky neotřesitelnou pozici v oblasti tabletů. Také zájem i iPad 2, který byl uveden na trh letos v březnu, neklesá, ale naopak roste. CEO Applu Steve Jobs informoval, že v současnosti se jeho firma chce zaměřit na uvedení iOS 5 a také na službu iCloud, což je obojí plánováno na letošní podzim. Ve stejnou dobu by měl být uveden i iPhone 5, resp. iPhone 4S, jenž bude vybaven pravděpodobně dvoujádrovým procesorem A5 a osmimegapixelovým fotoaparátem a hovoří se také i iPadu 3, resp. iPadu HD s novým displejem s vyšším rozlišením. Více viz článek iPad 3 přijde možná již v říjnu a se super displejem.

Dnes pak Apple podle posledních informací začne nabízet operační systém Mac OS X 10.7 a pravděpodobně uvede na trh i novou generaci notebooků Macbook Air. Více informací najdete v dnešním článku Apple dnes uvede nový Mac OS X 10.7 Lion.

Byl pro vás článek přínosný?