Hlavní navigace

Zájem o smartphony Nokia padá, Apple oslavuje

22. 7. 2011

Sdílet

Prodeje současných smartphonů značky Nokia ovlivnil zejména plánovaný přechod na platformu Windows Phone, uživatelé se totiž (oprávněně) bojí budoucí ztráty podpory.

Nokia během zveřejňování svých finančních výsledků informovala, že celkové prodeje jí klesly meziročně o 7 %, ale prodeje smartphonů se propadly o celých 32 %. Nokia také ohlásila celkovou provozní ztrátu ve výši 487 milionů eur, zatímco ještě před rokem byla ještě v zisku 295 milionů. Čistá ztráta za druhý kvartál pak činí 368 milionů eur. CEO společnosti Stephen Elop potvrdil, že výsledky za druhé čtvrtletí jsou zklamáním, ale Nokia věří, že její dříve nastolená strategie redukce nákladů přinese v budoucnu svoje ovoce. Zájem o smartphony s OS Symbian, který je již prakticky odsouzen k zániku, ovšem pravděpodobně nevzroste, spíše naopak.

Nokia proto upírá zrak k partnerství s Microsoftem, které bylo ohlášeno začátkem roku. První smartphone s operačním systémem Windows Phone 7 by měl přijít na trh ještě letos a ve velkém objemu se pak dostane na trh v roce 2012. V následujících 12 měsících chce podle Elopa Nokia uvést také ještě 10 nových smartphonů se Symbianem.

Neklesly jen objemy prodaných smartphonů značky Nokia, ale také jejich cena, kterou Nokia mezičtvrtletně snížila v průměru o 3 %, aby tak přilákala kupující. Klesl i zájem i o obyčejné mobily značky Nokia. Propad je alarmující zvlášť vzhledem k tomu, že trh s mobilními telefony stále roste a meziročně se zvětšil o 10 %. Nokia tedy s tímto vývojem zjevně nedokáže držet krok a například v Číně zaznamenaly prodeje telefonů Nokia pokles mezi prvním a druhým čtvrtletím dokonce o 52 %. Důvodem jsou mimo jiné prý také nekonkurenceschopné ceny, zejména ve srovnání s platformou Android.

Propad společnosti Nokia pak nahrál Applu, který se tím stal největším dodavatelem smartphonů vůbec a kromě velmi dobrých finančních výsledků tak potvrdil svoje silné postavení v mobilním sektoru. Prodeje zařízení s iOS již tvoří více než dvě třetiny tržeb Applu a nezdá se, že by zájem o iPhony a iPady opadal, spíše naopak. V příštím roce pak podle některých prognóz společnost Apple údajně překoná v objemu prodeje notebooků a tabletů i společnost HP. Více viz článek Apple jako jednička v prodeji mobilních PC v roce 2012? na našem sesterském ChannelWorldu.

Byl pro vás článek přínosný?