Hlavní navigace

Zaměstnanci se mění a s nimi i IT

18. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © chagin - Fotolia.com
S tím, jak se mění svět IT a cloudové služby zažívají velký rozvoj, stojí oddělení IT ve velkých korporacích před novými výzvami.

„Oddělení IT ve firmách se budou muset zcela proměnit. Již nepůjde o uzavřené skupiny lidí, ale budou více zasahovat do činností jiných oddělení,“ uvedl Brandon Porco ze společnosti Northrop Grumman. Porco byl součástí panelu čtyř profesionálů IT, kteří tento měsíc odpovídali na otázky publika během konference CITE v San Franciscu. Největší obavou účastníků konference byl čím dál více se rozšiřující rozdíl ve věku uživatelů informačních technologií, kde mladí a staří zaměstnanci jsou zvyklí na jiné technologie.

„Stážisté, kteří přicházejí na léto, jsou dotazováni, zda umí pracovat s Google Apps a odpovídají: Samozřejmě že ano,“ řekl Nathan McBride, viceprezident společnosti AMAG Pharmaceuticals. „A pak k nám přicházejí jiní zaměstnanci z jiných firem, kteří říkají: Potřebujeme Outlook. A my jim musíme odpovědět, že ten my už nepoužíváme.“ McBride uvedl, že 75 z top 100 společností podle časopisu Fortune a většina nejlepších amerických vysokých škol nyní používá Google Apps, což znamená, že nová generace pracovníků nebude zvyklá na Microsoft Exchange nebo Office.

příloha_ovladnete_sva_data

Kathleen Schaubová, analytička společnosti IDC, pak dodala, že ve firmách bude čím dál běžnější, aby profesionálové IT byli v každém oddělení a netvořili uzavřenou skupinu. „Umístění odborníků IT uvnitř organizace rozhodne o tom, jak v ní lidé budou přistupovat k technologiím.“ Pozice CIO uvnitř velkých korporací podle Porca nejspíše zůstane zachována, avšak jeho role se změní. Nově by CIO měl spíše předpovídat technologické trendy a určovat strategie, než aby se staral přímo o implementaci technologií.

 

Byl pro vás článek přínosný?