Hlavní navigace

Zařízení, které slyší vaše myšlenky: MIT přibližuje budoucnost komunikace

13. 4. 2018

Sdílet

 Autor: MIT News, Lorrie Lejeune/MIT
Elektrody na tváři a čelisti zaznamenávají neurosvalové signály vydávané interní komunikací člověka, která je jinak nedetekovatelná. Stroj tedy bude skutečně vokalizovat vaše myšlenky.

Počítačové rozhraní zvládne „přeložit“ text, který si uživatel interně představí, ale neřekne jej nahlas.

Zařízení samotné se skládá z nositelného zařízení a propojeného počítačového systému. Strojové učení je zde specificky uzpůsobeno tomu, aby konkrétní signály proměnilo ve vhodná slova. Součástí systému jsou také sluchátka, která skrze vibrace v kosti přenáší do vnitřního ucha zvuk. Nijak nenarušují ušní kanálek a netlumí tak okolní zvuk.

Zařízení tak umožňuje fascinující pokusy: v jednom z experimentů například subjekt pomocí systému zcela neslyšně podával informace o pohybech soupeře ve hře šachu a rovněž tiše obdržel zpět rady, jak hrát.

příloha_ovladnete_sva_data

MIT tak ukazuje možnou budoucnost komunikace, kdy chytré telefony postupně ustoupí do pozadí a místo toho je nahradí nenápadná zařízení založená na podobném principu, která umožní extrémně rychle „googlit“ informace a podobně.

Podvádění během testů ve škole by se tak stalo opravdu jednoduchým. Užitečné by ale zařízení mohlo být kupříkladu pro vojenské účely nebo kdekoliv, kde je nutné vnímat své okolí a soustředit se, ale zároveň si pravidelně získávat nové informace; a také v hlučném prostředí, třeba na letišti nebo v elektrárně.

Byl pro vás článek přínosný?