Hlavní navigace

Zavedení Windows 8 ve firmách může trvat několik let

24. 10. 2012

Sdílet

 Autor:
Rozšíření nového operačního systému Windows 8 v podnicích potrvá podle expertů několik let. Systém je příliš odlišný od Windows 7 a koncoví uživatelé budou potřebovat čas, než si nový OS osvojí.

Podle agentury Gartner většina podniků s nasazením operačního systému vyčká nejméně do roku 2014.

Pete Lee, počítačový konzultant pro podniky ze společnosti SWC Technologies, neočekává, že by v dohledné době svým zákazníkům Windows 8 doporučil. „Windows 8 nenabízí pro zaměstnance v kancelářích žádná vylepšení,” míní.

Síťový specialista Georges Khairallah si myslí, že by problémy mohla působit řada detailů, kterými se Windows 8 liší od Windows 7. Khairallah používá Windows 8 již několik týdnů pro správu sítě ve školním okrsku Chino Valley. I když Khairallaha rozdíly při práci příliš neovlivnily, pro koncové uživatele by podle něj mohly mít ochromující efekt. „Myslím si, že to bude traumatické,” uvedl. „Zvláště pro organizace, které nemají výborné školící programy.“

Lee si myslí, že nový operační systém najde využití především mezi zaměstnanci pracujícími na cestách a také v případech, kdy je důležitý dotykový displej. Windows 8 by mohl být užitečný pro mobilní pracovníky, kteří by ho mohli využívat pro práci i pro poslech hudby, hry a jiné činnosti, které by jinak vyžadovaly další zařízení, domnívá se Lee.

Podniky by mohly nasadit Windows 8 pro tento typ zaměstnanců a na tradičních desktopech si ponechat Windows 7. Tím by se vyhnuly zaučování zaměstnanců i nákladům na aktualizaci hardwaru. Lee plánuje operační systém doporučit do pracovního prostředí, ve kterém sdílí více zaměstnanců jeden počítač. Například pro laboratoře nebo knihovny. V takovém prostředí je dotykový monitor vhodný a šetří místo potřebné pro klávesnici a myš.

Pro kanceláře jsou dotykové aspekty Windows 8 naopak nevhodné. Nasazení plně funkčních Windows 8 by vyžadovalo investici do dotykových monitorů, ale tento krok by produktivitu zaměstnanců nijak neovlivnil. Nasadit Windows 8 bez dotykových monitorů by byl zbytečný výdaj s minimálním efektem.

Dalším problémem je, že mnoho firem teprve teď přechází z Windows XP, kterým na jaře skončí podpora, na Windows 7. Khairallah říká, že v jeho organizaci byla náročná i tato změna. „Přechod z XP na Windows 7 byl hrozný,“ prozradil. Podle Khairallaha je lepší počkat, až se bude Windows 8 prodávat s domácími počítači, a nechat zaměstnance, aby si na něj zvykli. „Nechte je, ať se to naučí ve svém volném čase, a až potom systém pomalu nasaďte ve své firmě,“ doporučuje.

Byl pro vás článek přínosný?