Hlavní navigace

Zisk Oracle klesl téměř o čtvrtinu

18. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © alexmak
Americké společnosti Oracle poklesly příjmy za uplynulé čtvrtletí z velké části kvůli tomu, že se její zákazníci přesouvají na cloud.

Šéf Oracle Larry Ellison se na setkání s investory snažil vykreslit změnu v chování zákazníků jako skvělou příležitost pro svou firmu, která tak bude schopná v dlouhém období na cloudových službách vydělávat více peněz. Pravdou však je, že v uplynulém čtvrtletí přechod zákazníků na cloud finančním výsledkům Oracle příliš nepomohl.

Příjmy i zisk za poslední čtvrtletí fiskálního roku Oracle nenaplnily očekávání analytiků a hodnota akcií amerického gigantu tak během středy klesla o téměř sedm procent.

Nutno podoktnout, že cloudovému byznysu Oraclu se daří. I když se však příjmy společnosti ze SaaS v meziročním srovnání zvýšily o 29 procentních bodů na 416 milionů dolarů, tvoří tyto pouze malou část celkových příjmů Oracle a růst v oblasti cloudu tak nestačil vykompenzovat propad v jiných oblastech.

Prodeje softwarových licencí, které tvoří asi třetinu celkových příjmů amerického gigantu, poklesly o 17 procentních bodů. Stejně jako další technologické společnosti, i Oracle se navíc musel potýkat se silným dolarem.

Jak uvedl Ellison, cloudové služby jsou dobrý byznys, avšak trvá, než se začne vyplácet. Jak šéf Oracle uvedl na příkladu, pokud si zákazník koupí nové licence na software za milion dolarů Oracle získá ihned milion dolarů a během dalších deseti let vybere další tři miliony dolarů za údržbu a podporu.

Pokud si zákazník koupí předplatné cloudové služby v hodnotě jednoho milionu dolarů, Oracle nezíská předem nic, ale bude vybírat milion dolarů po dobu dalších deseti let.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Ellisona jsou cloudové služby jednoduše velmi výdělečným byznysem.

„Možná vás to bude šokovat, ale marže na cloudových službách jsou asi stejné, jako když prodáváte softwarové licence a podporu,“ uvedl Ellison s tím, že Oracle v oblasti cloudu roste rychleji, než jeho konkurenti typu Salesforce.com. To však není příliš překvapivé, jelikož Oracle je v tomto odvětví nováčkem.

Celkové příjmy Oracle za uplynulé čtvrtletí dosáhly 10,7 miliard dolarů, což je o pět procentních bodů méně, než před rokem. Čistý zisk činil 2,8 miliardy dolarů, tedy o 24 procentních bodů méně, než v tom samém období minulého rok.

Byl pro vás článek přínosný?