Hlavní navigace

Zlikvidujte obtížný spam!

2. 6. 2006

Sdílet

McAfee SpamKiller 2006

Nevyžádaná elektronická pošta představuje stále větší problém. Kupodivu už ani ne tak svým rostoucím množstvím, ale vlastním obsahem. Spam se transformoval z média nabízejícího erotické služby a medikamenty do nebezpečného prostředku v rukách kyberzločinu. Dnes slouží k šíření virů, podvodných e-mailů a dalších nebezpečných zpráv.
(Jen pro úplnost: vrcholu dosáhl spam podle společnosti Messagelabs v červenci 2004, kdy tvořil 94,5 % e-mailové komunikace. V současné době se tento ukazatel pohybuje na hranici 60 %.)
McAfee SpamKiller 2006 mile překvapí hned po své instalaci. Do počítače se totiž společně s ním dostává i program Security Center - jakási obdoba "Centra zabezpečení" ve Windows XP. To je výborná služba především pro neuživatele inkriminovaného systému - ovšem ocení ji i uživatelé, neboť Security Center od McAfee je přece jen o nějaký stupínek lepší než jeho microsoftí kolega.
Především: Security Center nabízí hned na titulní stránce velmi sympatickou a přehlednou tabulku, jak je počítač celkově zabezpečený. Hodnotí se, zda je příslušná oblast (např. ochrana před viry či spamem) na počítači vůbec ošetřena a jak (zde se hodnotí mj. stáří použitého programu i jeho databází). Výstup pak má formu barevného grafu: zelená znamená "vše v pořádku", oranžová varování, že situace není tragická, ale zároveň ani stoprocentní, červená pak výstrahu uživateli, že je třeba něco rychle podniknout.
Takže za Security Center uděluji mnoho plusových bodů - které ovšem okamžitě strhávám. Protože aplikace zná jen několik nejvýznamnějších světových dodavatelů bezpečnostních řešení, ty "menší" prostě ignoruje. Pod pojmem "menší" ovšem máme na mysli i hráče s podílem několika procent světového trhu! A jejich součet dává globálně desítky procent uživatelů, které McAfee ignoruje. Čili přestože je počítač chráněný kvalitním antivirovým programem, Security Center je ochotno tvrdit, že zde podobná aplikace není ani omylem... (viz snímek).
Samotný SpamKiller 2006 má vynikající reporty, přehledné grafy - navíc vyvedené v barvě, takže i na jinak nudné a nezáživné statistiky je jen radost pohledět. Sympatické je také to, že se neomezuje pouze na kontrolu elektronické pošty, ale také na monitoring webu - kvůli stále rozšířenějším internetovým podvodům (kde je právě e-mail používaný jako distribuční médium zpráv). Nezanedbatelnou výhodou je také skutečnost, že program je dostupný v lokalizované verzi - což je u podobného softwaru nepříliš časté a rozhodně chvályhodné.
Tím ale přednosti programu vlastně končí. Filtr spamu totiž při testování nijak neoslnil. Jsem si dobře vědom skutečnosti, že recenze je velmi subjektivní záležitost a v případě filtru pro spam to platí dvojnásob, nicméně první zkušební "filtrace" e-mailů (žádný uměle vytvořený vzorek, ale pošta na adrese, používané několik let) obsahovala celkem sto zpráv, kde měl spam (včetně profláknutých reklam na viagru nebo levný software) zastoupení přes deset procent. Leč "zabiják" od McAfee identifikoval jednu jedinou zprávu - a ta ještě nebyla spamem. Kvalita programu časem dramaticky vzrostla (díky "učení"), ale laťku tedy nasadil proklatě nízko.
Citelně také chyběla možnost třídění e-mailů (omylem označených jako spam nebo naopak neoznačených jako spam) přes pravé kontextové tlačítko myši - což je poměrně standardní funkce jiných programů.
Po pravdě řečeno: od předního světového dodavatele uživatel přece jen očekává přední světovou kvalitu. A ta mi v řešení McAfee Spam-
Killer 2006 trochu chyběla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku