Hlavní navigace

Zmrzlá planeta - seriál odhalí tajemství světa za polárním kruhem

21. 12. 2014

Sdílet

 Autor: TZ Viasat Nature
Oblasti věčného sněhu a ledu za polárními kruhy jsou jedněmi z mála posledních skutečných divočin na Zemi. Kanál Viasat Nature nyní přináší výpravný dokumentární seriál Zmrzlá planeta, v němž přírodovědec sir David Attenborough divákům přibližuje dva pozoruhodné světy, Arktidu a Antarktidu.

Seriál Zmrzlá planeta vznikal po dobu několika let a překonal rekord v počtu dnů natáčení v terénu – bylo jich celkem 2356. Televizní štáb v něm odhaluje podmanivost a velkolepost polárních oblastí a tamějšího života s pomocí nejmodernějších technologií – ze vzduchu, z hlubin oceánu i z jeho ledového příkrovu.

Natáčení bylo pro štáb těžkou zkouškou s mnoha útrapami včetně létání za velmi špatného počasí, několikadenního uvěznění na odlehlé základně sužované vichřicí, zanedbávání spánku ve snaze nenechat si ujít nejlepší záběry a práce v terénu na 36hodinové směny s velmi krátkým odpočinkem.

Zmrzlá planeta

Cloud24

Věděli jste, že:

-    Antarktida je pátým největším světadílem po Asii, Severní Americe, Jižní Americe a Africe
-    nejnižší teplota na Zemi byla naměřena v roce 2010 v antarktickém vnitrozemí, a to 93,2 °C pod bodem mrazu
-    Antarktida začala mrznout před více než 45 miliony let a led dnes pokrývá zhruba 98 procent její rozlohy, přičemž jeho mocnost je místy až několik kilometrů
-    kdyby všechen led v Antarktidě roztál, hladina světového oceánu by stoupla asi o 70 m
-    Arktidu tvoří z menší části pevnina – Grónsko, další menší ostrovy a oblasti Eurasie a Ameriky za polárním kruhem – a z větší části ledový příkrov na volném oceánu, který každoročně částečně roztává
-    teplota oceánu v Arktidě nikdy neklesá pod -2 °C, teplota vzduchu však dosahuje méně než −50 °C.
Seriál Zmrzlá planeta nabízí nezapomenutelnou podívanou ze zamrzlé divočiny severu a jihu zeměkoule pro diváky všech věkových kategorií. Sledovat jej můžete každý podvečer od 25. do 30. prosince 2014 vždy v 18:20 hod. na kanálu Viasat Nature.

Byl pro vás článek přínosný?