Hlavní navigace

Značku Palm od společnosti HP nejspíš koupil Alcatel

2. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © Monkey Business
I když společnost Palm, která stála za dnes už legendárními smartphony a PDA již dále neexistuje, vypadá to, že značka „Palm“ by mohla opět ožít. Od HP si ji pravděpodobně pořídil Alcatel.

Společnost Palm koupilo v roce 2010 za 1,2 miliardy dolarů HP. Hewlett-Packard následně po roce ukončil fungování značky Palm a po asi roce a půl od akvizice zastavil výrobu zařízení s operačním systémem WebOS. Od té doby byl Palm prakticky mrtvý.

V poslední době se však o oživení značky začalo opět mluvit. Jak podotýká portál WebOS Nation, uživatelé již nyní nejsou při přistupování na portál Palm.com přesměrováváni na hpwebos.com, ale na nový web s názvem mynewpalm.com. Na této stránce je k vidění logo Palmu s textem „Coming Soon“ a „Smart Move“.

Nikdo příliš nevěděl, co si o novém webu myslet, dokud se neobjevil dokument, podle něhož došlo k převodu obchodní známky Palm od společnosti Palm Inc. (stále jde o dceřinou společnost HP) firmě zvané Wide Progress Global Limited. Wide Progress Global Limited podle všeho není společností, která by vykonávala nějakou činnost - jde pouze o schránku, která má skrýt skutečného vlastníka.

Za Wide Progress Global Limited smlouvu podepsal Nicolas Zibell, který je náhodou prezidentem ve společnosti Alcatel One Touch pro Ameriku a Pacifik. Vezmeme-li pak v úvahu, že nápis „Smart Move“ na stránce mynewpalm.com je sloganem firmy Alcaten One Touch, je poměrně jasné, že značku Palm koupil Alcatel One Touch.

Alcatel One Touch je výrobcem smartphonů, kterého vlastní čínská firma TCL Corporation. Ta je podle dostupných informací pětadvacátým největším výrobcem spotřební elektroniky na světě a třetím největším výrobcem televizorů hned po Samsungu a LG. Společnost příliš nepodniká v Americe a podle analytiků je tak možné, že se rozhodla koupit starou známou americkou značku Palm právě proto, aby s ní mohla jednodušeji vstoupit na americký trh. Podobně se například zachovalo Lenovo, když koupilo americkou společnost Motorola.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud bychom se chtěli zamýšlet nad tím, jak by asi vypadal smartphone Alcatelu/Palm, je možné podívat se na současnou řadu chytrých mobilních telefonů Alcatelu. Ta se skládá z low-endových až mainstreamových androidových zařízení, z nichž většina stále k ovládání používá hardwarová tlačítka.

Jak podotýká portál Arstechnica.com, největší veletrh se spotřební elektronikou na světě – Consumer Electronics Show (CES) – začíná již příští týden v Las Vegas a zástupci TCL Corporation zde bývají přítomni. Možná se tak novinky týkající se Palmu dozvíme již za pár dnů.

Byl pro vás článek přínosný?