Hlavní navigace

Ztráta dat postihla až 77 % firem

20. 6. 2011

Sdílet

Check Point ve spolupráci s výzkumnou organizací Ponemon Institute zveřejnil výsledky z globálního průzkumu. Zjistilo se, že až 77 % z dotazovaných organizací mělo v loňském roce negativní zkušenost se ztrátou dat.

Klíčová zjištění ze zprávy „Pochopení bezpečnostní komplexnosti IT prostředí ve 21. století" odhalují, že 52 % dotazovaných označilo za nejohroženější typ informací ty o zákaznících, 33 % uvedlo duševní vlastnictví, 31 % uvedlo informace o zaměstnancích a podle 16 % jsou to firemní plány. S přijetím aplikací Web 2.0 a dalších mobilních zařízení s připojením k síti čelí firmy požadavkům na prosazování lepší zabezpečení dat a požadavkům na GRC (Governance, Risk and Compliance) řešení.

Podle průzkumu, který probíhal mezi více jak 2 400 správci IT po celém světě, je hlavní příčinou ztráty dat odcizení nebo ztráta zařízení, následované síťovými útoky, nezajištěná mobilní zařízení, aplikace Web 2.0, sdílené soubory aplikací a náhodné odesílání e-mailů nesprávnému příjemci. Přibližně 49 % dotazovaných si myslí, že jejich zaměstnanci mají málo nebo téměř žádné povědomí o ochraně dat, dodržování předpisů a bezpečnostních politik. Východiskem by měla být osvěta zaměstnanců, která by jim pomohla uvědomit si jejich zásadní roli při zajištění komplexního firemního zabezpečení.

Byl pro vás článek přínosný?