Hlavní navigace

10 milníků historie webových prohlížečů - 1. díl

20. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) dinoforce11 - Fotolia.com
Webové prohlížeče jsou okem našich počítačů a mobilních zařízení do světa. A my přinášíme přehled jejich historie pro vyvolání nostalgických vzpomínek pamětníků i poučení těch, kteří prehistorii webu nezažili.

Od chaosu k souladu

Prohlížeče

Řekněme, že si koupíte úplně nové auto. Vypadá skvěle, má parádní výkon, v oblasti bezpečnosti se jedná o špičku a interiér je naprosto komfortní. Je tu přesto jeden malý problém. Ráno se probudíte a zjistíte, že místní pobuda vám v noci ze závisti celé vozidlo do jednoho šroubečku rozmontoval. Nic nerozbil, nic neukradl, ale přesto: už nemáte auto, ale soubor jednotlivých dílů. Tak tam zoufale sedíte a uvědomujete si, že v tu chvíli je pro vás tohle komplikované auto k ničemu.

Přesně tohle je internet bez prohlížeče.

Webový prohlížeč je úžasně sofistikovaná záležitost, je komplikovanější než vypadá a je schopen přetvořit kódovanou realitu internetu do „matrixového“ vzhledu, bez nějž si dnes ani nedokážeme představit život. Jak jsme se ale dostali tam, kde jsme teď? Už jsme mysleli, že se nezeptáte...

ARPANET, 1969

ARPANET

V roce 1969 natočili Beatles písěň „The End“ (konec) a ve stejné době tento konec zrealizovali. Nové auto stálo 50 tisíc, člověk přistál na měsíci a futuristické vize počítačů a internetu byly záležitostí vizionářů a šílenců.

Prohlížeče neexistovaly. Nicméně už tady byl počátek něčeho, čemu se říkalo ARPANET. Ten byl vyvinut americkým ministerstvem obrany, které se jeho prostřednictvím snažilo podpořit výzkum v oblasti sítí. Pomocí ARPANETu byly propojeny střediskové počítače několika univerzit. Po dvacet následujících let byl ARPANET internetem. A protože se zároveň jednalo o prostředek sledování „předwebového“ webu, rozhodně patří na začátek našeho přehledu.

WorldWideWeb (známý také jako The Nexus), 1991

WorldWideWeb

Kolem roku 1990, po dvaceti letech fungování, byl relativně pomalý ARPANET uzavřenou kapitolou. Na jeho místě se objevily novější, čerstvější síťové technologie a koncepty, včetně jednoho švýcarského pokusu, který nejenže obstál v čase, ale zároveň navždy změnil naši kulturu. Říkalo se mu „World Wide Web“ a byl vynalezen už v roce 1989 britským vědcem žijícím ve Švýcarsku jménem Tim Berners-Lee, který tou dobou pracoval na zařízení CERN.

soutez_casestudy

O dva roky později měl World Wide Web svůj vlastní prohlížeč, WorldWideWeb (všimněte si chybějících mezer). WorldWideWeb byl opět výtvorem Bernerse-Leea a jednalo se o první snadno dostupné oko do online světa roku 1991 – světa, který se skládal primárně z informací zaměřených na CERN a žádného porna. Jak rychle se časy změnily!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?