Hlavní navigace

10 milníků historie webových prohlížečů - 2. díl

21. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) isyste - Fotolia.com
Webové prohlížeče jsou okem našich počítačů a mobilních zařízení do světa. A my přinášíme přehled jejich historie pro vyvolání nostalgických vzpomínek pamětníků i poučení těch, kteří prehistorii webu nezažili.

Předchozí díl

Mosaic, 1993

Mosaic

Jestliže jste byli na počátku věku internetu aktivními geeky (v českém kontextu: jestliže jste chodili na počátku 90. let na ČVUT nebo nějakou podobnou školu), bezpochyby si pamatujete Mosaic. Pro mnoho lidí byla „mozaika“ prvním znamením, že jejich (firemní, univerzitní) počítač vlastně k něčemu je. Mosaic byl jak široce dostupný, tak nekomplikovaný prohlížeč. Byl to navíc první prohlížeč, který dokázal zobrazit text a obrázky najednou, a byl také prvním s „moderním“ layoutem (rozvržením pracovního prostředí), který dodnes využívá mnoho prohlížečů i prvním, který se dal poměrně jednoduše rozběhnout na počítačích Microsoftu. Přístup k internetu začal být relativně bezbolestný.

Mosaic byl velice populární několik let a vydláždil cestu dominantnímu prohlížeči webu 90. let.

Netscape Navigator, 1994

Netscape Navigator

„Prohlížejte nejlépe v Netscape“, taková věta v různých variantách rámovala počátky virtuálního surfování. A byl k tomu dobrý důvod. Navigator společnosti Netscape byl ve všech směrech nástupcem prohlížeče Mosaic, byl dokonce vybudován částečně stejným týmem. Vývoj Netscape Navigatoru byl veden Marcem Andreessenem, který vedl i vývoj „mozaiky“. Navigator výrazně zlepšil všechna pozitiva svého předchůdce a udělal z internetu barevné a živé místo. Podporoval načítání stránek za pochodu a nebyl určen pouze pro tehdy závratnou rychlost univerzitních sítí, ale také pro vytáčecí (dial-up) modem zvládající 14,4 kbps, který byl tehdy standardem. A byl dostupný všude. Preferovala a propagovala ho snad jakákoliv entita, která se v té době na internetu nacházela. Tehdejší „webstronaut“ ke štěstí nic jiného nepotřeboval.

Opera, 1994

Opera

V poměrně rychle se měnícím odvětví je skandinávská Opera od svého vzniku v roce 1994 raritní konstantou. Zatímco jiné prohlížeče přišly a zase odešly – případně v době své existence zaznamenaly divoké střídání nárůstů a poklesů popularity – Opera už téměř 20 let plynule udržuje svůj, byť relativně malý, tržní podíl na poli desktopů, a snaží se rozšířit svůj vliv i do pole ostatní.

CS24

A celkem se jí to daří. Prohlížeče v režii Opery jsou dostupné pro Nintendo Wii a DS, iPad a tablety s Androidem, smartphony, PDA a další mobilní zařízení. Aktuální statistiky říkají, že Operu jako svůj prohlížeč používá celkem 300 milionů uživatelů. To rozhodně není málo, a dokazuje to schopnost Opery důstojně bojovat i s mnohem větší konkurencí.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?