Hlavní navigace

10 tajných tipů pro efektivnější práci v Excelu - 3.díl

6. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Excel ve své nové verzi obsahuje celou řadu skvělých nástrojů, bohužel uživatelé většinu z nich běžně nevyužívají, protože je spousta funkcí v Excelu 2010 skryta.

Chtěli byste do buňky v Excelu umístit text rozkládající se na více řádcích? Možná nevíte, že to jde, stačí totiž použít správnou klávesovou zkratku. Potřebujete formátování jedné tabulky použít i pro tabulky jiné nebo vytisknout na jeden list papíru obsah několika listů? V tomto článku vám nástroje šetřící vás čas při práci v Excelu nejen ukážeme, ale prozradíme vám i to, kde je najdete a jak je používat, aby vaše práce v Excelu byla co možná nejefektivnější.

 

1. díl článku: Vkládání dalších řádků textu do buňky

2. díl článku: Rychlé vkládání hodnot do buněk

 

3) Vytvoření šablony grafu pro opakované používání

Při vytváření většího počtu grafů třeba v rámci nějakého projektu, jakým je kupříkladu výroční zpráva, často potřebujete formátovat všechny grafy stejně nebo alespoň velmi podobně. Proto je v tomto případě nejlepším řešením vytvoření šablony grafu a její následné použití pro bleskurychlé vytvoření a naformátování grafů nových.

Ze všeho nejdříve vytvořte jeden graf a naformátujte jej podle svých potřeb - tak, jak potřebujete, aby vypadaly grafy v celé výroční zprávě. Formátování a vzhled grafu (bez dat) pak uložíte v podobě šablony tak, že vyberete nabídku Nástroje grafu a přesunete se na záložku Návrh, kde zvolíte položku Uložit jako šablonu. Následně šablonu pojmenujte. V dialogovém okně Uložit šablonu grafu je třeba mít v poli Uložit jako typ položku Soubory šablon grafu. V opačném případě je třeba vybrat tuto položku z rozevíracího pole. Po zadání názvu šablony grafu a výběru správného typu stiskněte tlačítko Uložit.

Budete-li později potřebovat vámi vytvořenou šablonu grafu pro na formátování nového grafu, začněte výběrem dat pro tento graf. V pásu karet následně klepněte do nabídky Vložení à Další grafy a Všechny typy grafů. V dialogovém okně, jež se následně objeví, klepněte na položku Šablony. Ze skupiny Šablony pak vyberte dříve uloženou šablonu a klepněte na tlačítko OK. Váš nový graf pak bude mít naprosto stejné formátování jako šablona grafu, takže nebudete muset pracně upravovat graf tak, aby vypadal jako všechny ostatní.

CS24

Excel 2010

Pokud si vytvoříte šablonu grafu, můžete ji v budoucnu opakovaně používat pro rychlé formátování jakéhokoliv grafu.

Byl pro vás článek přínosný?