Hlavní navigace

10 technologií, které změní svět v příštích 10 letech

25. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
S tím jak roste výpočetní výkon exponenciálně, ne lineárně, roste také míra změn, a to znamená, že příští desetiletí bude obsahovat podstatně více technologických novinek než předchozích deset let.

Převratné technologie přirozeně nemůžeme předpovídat ani očekávat. Je však možné se ohlédnout, co vytvořily laboratoře výzkumu a vývoje po celém světě, a odhadnout, co budoucnost přinese. Touto otázkou se zabývá Dave Evans, hlavní futurista a technolog pro skupinu Internet business solutions ve společnosti Cisco.

Na Cisco Live, Evans představil top 10 trendů, u kterých věří, že změní svět v následujících deseti letech. Zde je jejich výčet doplněný o komentář, který vychází z rozhovorů provedených za posledních deset let s řadou analytiků a vizionářů napříč odvětvími.

1) Internet věcí

Překročili jsme hranici, kdy více věcí než lidí je připojeno k internetu. Taktéž přechod k IPv6 podporuje bezlimitní konektivitu. Cisco IBSG odhaduje, že do roku 2020 dosáhne počet věcí připojených k internetu 50 miliard, což odpovídá více než šesti zařízením na člověka. Mnoho z nás v rozvinutém světě již má tři či více zařízení připojených k internetu (počítače, smartphone, tablety, televize apod.). Další jsou na řadě senzorové sítě, které používají senzory s nízkou spotřebou pro sběr, přenos, analýzu a distribuci dat v obrovském měřítku.

Senzory založené na standardech Zigbee, 6LoWPAN či Z-wave mohou být použity v zařízeních a měřidlech jako jsou například monitorovací systém ve vinném sklepě, ale také v obuvi, inhalátorech pro astmatiky, chirurgických nástrojích atd.

2) Nejen velká data, ale zetta-záplavy

V roce 2008 bylo vytvořeno přibližně 5 exabytů unikátních informací. To je miliarda DVD. Nyní vytváříme 1,2 zettabytů, kdy 1 zettabyte odpovídá 1 024 exabytům. „To je to samé, jako by každý člověk na zemi tweetoval 100 let nebo 125 milionů let vašeho oblíbeného hodinového zábavného pořadu v televizi,“ uvedl Evans. Obliba HD videa však způsobí další růst. Cisco očekává, že 91 % dat na internetu bude tvořit video.

3) Moudrost cloudu

Většina zetta-záplavy dat bude uloženo v cloudu. K velké části z nich bude spíše přistupováno z cloudu než z privátních sítí. Do roku 2020 bude třetina dat uložena v cloudu nebo jím bude alespoň procházet, odhaduje Cisco. Světové příjmy z cloudových služeb porostou o 20 % ročně a IT výdaje na inovace a cloud computing dosáhnou do roku 2014 bilionu dolarů.

Výpočetní výkon cloudu přenesený do koncových zařízení mění možnosti komunikace. Příkladem může být překlad v reálném čase. Hlasové vyhledávání na zařízeních s Androidem posílá požadavky do cloudu společnosti Google, kde jsou vyřešeny a odeslány zpět.

Se stále připojenými zařízeními může být síť více granulární. Osobní senzor rozpozná, že osoba spí a automaticky přesměruje hovor do hlasové schránky anebo rozhodne, že v rychlosti 60 km/h není vhodná doba pro video-hovor (pokud nejede v autě s „autopilotem“).

4) Síť příští generace

Od roku 1990 se zvýšil výkon sítí 170 000 krát. Dnes má David Evans doma 38 stálých připojení s rychlostí přes 50Mbps, což dostačuje pro teleprezenci, streamování filmů a on-line hry ve stejný okamžik. V dalších deseti letech Evans očekává, že se rychlost jeho připojení zvýší tří milionkrát.

Zatímco se většina odvětví soustředí na 40G a 100G, vytváří vznikají zcela nové formy sítí. Bude potřeba vytvořit meziplanetární síť, která dokáže posílat data na velké vzdálenosti bez rušení latencí. Evans zmínil, že se zkoumají multiterabitové sítě s využitím laseru. Experimentuje se také s „kvantovými sítěmi“ založenými na kvantové fyzice. Dvě částice, které jsou svázány, mohou být odděleny v jakékoliv vzdálenosti, přitom pokud je změněna jedna, druhá se automaticky změní taky.

5) Svět se zmenšuje

Sociální sítě mají vlivem permanentního připojení sílu měnit kultury, což jsme mohli pozorovat při revoluci v Egyptě. Sociální vlivy se budou mezi kulturami rychle přenášet.

Menší svět také znamená rychlejší šíření informací. Tweety lidí z Japonska při zemětřesení se rozšířily do USA ještě dříve, než geologický ústav stihl oficiálně varovat Aljašku, Washington, Oregon a Kalifornii před tsunami.

Zbývajících pět trendů naleznete v pokračování článku, které přináší sesterský magazín ChannelWorld.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © James Thew - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?