Hlavní navigace

12 kroků pro bezpečnou komunikaci v sociálních sítích – 4. díl

2. 6. 2013

Sdílet

 Autor: (c) cienpiesnf - Fotolia.com
Velmi oblíbenou službou, která má charakter sociální sítě, je Twitter. Ten sice neskýtá až takové možnosti zneužití vašich příspěvků (tweetů), ale i zde je co vylepšit. Právě proto je tématem dnešního dílu právě Twitter.

Položili jste si někdy otázku, jak jste na tom s ochranou soukromí při používání různých sociálních sítí? Naprostá většina uživatelů tuto otázku ke své škodě vůbec neřeší. Přitom k omezení sdílení vašich fotografií či příspěvků kolikrát stačí jen několik klepnutí myší. V tomto seriálu vám ukážeme, že i na tak veřejných komunikačních platformách, jako jsou sociální sítě, si můžete soukromí užívat alespoň do určité míry!

 

1. díl Zabezpečení profilu na sociálních sítích – úvod

2. díl Uzamkněte Facebook – nastavte si, kdo vás může na Facebooku nalézt

3. dílUzamkněte Facebook – nastavte si, komu se budou odesílat vaše příspěvky a úprava profilu Timeline

Ukliďte si na Twitteru

Vzhledem k tomu, že je Twitter, co se týče možností pro výměnu fotografií, videí či krátkých textových zpráv, poměrně chudý, nedává příliš mnoho příležitostí k nějakému zvlášť nevhodnému sdílení soukromých dat. I když tedy jste vy sami nejvíce zodpovědní za všechna data, která do svého vlákna vložíte, dá se i v samotném Twitteru najít několik možných slabých míst v zabezpečení, které se však naštěstí dají rychle záplatovat.

Nesvazujte Twitter s Facebookem: V první řadě je třeba oddělit váš účet na Twitteru od účtu na Facebooku či od účtů na jiných sociálních sítích. V profilu Timeline na Facebooku je rozhodně velmi riskantní vystavovat svoje uživatelské jméno do Twitteru, protože jste spojeni s osobními údaji z Facebooku, jako je třeba vaše jméno, umístění či historie vašich zaměstnání. Zároveň je to i matoucí pro vaše přátele z Facebooku.

Pokud nejste majitelem malé soukromé firmy nebo celebritou menšího významu, kteří se snaží co možná nejvíce proniknout do vědomí ostatních uživatelů v co možná nejvíce sociálních sítích, pak určitě oddělte svůj účet na Twitteru od účtů na jiných platformách charakteru sociálních médií. Prostě se přihlaste do Twitteru, zde klepněte na šedou ikonku kolečka, kterou najdete v pravém horním rohu obrazovky, a v sekci Profile v nabídce Settings proveďte příslušná nastavení. Konkrétně se přesuňte dolů do části věnované Facebooku, a zde vyberte položku pro oddělení vašeho účtu na Facebooku od účtu na Twitteru.

 

soutez_casestudy

V nabídce s nastavením Twitteru se dá vypnout geotagging a odstranit data týkající se zeměpisného umístění, která možná nedopatřením sdílíte.

I Twitter si zaslouží, abychom mu věnovali alespoň ještě jeden díl, a to opět hned ten následující. V něm vám doporučíme, abyste si vypnuli geotagging a abyste si nastavili svůj profil jako soukromý.

Byl pro vás článek přínosný?