Hlavní navigace

14 perfektních internetových nástrojů zdarma - 1. díl

11. 12. 2008

Sdílet

Vybrali jsme pro vás 14 downloadů k usnadnění práce na internetu. Máme pro vás například univerzální messenger, řešení pro přehlcený email či pár dobrých utilitek ke zvýšení vaší bezpečnosti.

soutez_casestudy

PingInfoView


Nejjednodušším ze všech internetových nástrojů je obyčejný příkaz ping, který vám umožňuje navázat kontakt s webovou stránkou a zjistit, zda je online a reaguje na vaše ping žádosti. Také odhaluje IP adresy hostitelů. Například pokud zadáte ping příkaz pro stránku www.pcworld.cz, vypíše vám naši IP adresu a také vám ukáže rychlost připojení a odezvy.




Program PingInfoView, který je dostupný zcela zdarma, může z primitivního ping příkazu učinit velmi užitečný nástroj. Umožní vám zjistit ping u několika stránek zároveň, zjistit odezvu jakékoli stránky v jakoukoli dobu dle vašeho nastavení a výsledky těchto měření zpracuje do přehledného grafu namísto pouhé černobílé tabulky, což je mnohem názornější pro každého uživatele. Přestože nejde o žádný revoluční program, tak pokud používáte příkaz ping (například k ověřování dostupnosti různých webů v průběhu dne), pak vám nástroj PingInfoView přijde určitě vhod.

VisualRoute 2008 Lite

A tady máme další prastarý příkaz používaný při surfování na internetu – tracert. Díky tomuto využití příkazové řádky zjistíte, kudy vede cesta od vás k požadovanému internetovému serveru nebo jinému internetovému zařízení. Vypátráte každý váš skok přes všechny servery a routery (včetně jejich IP adres) a také čas, který je potřeba, abyste se jejich prostřednictvím připojili dále.




VisualRoute 2008 Lite toto vše ukazuje v přehledné vizualizaci namísto pouhé černobílé tabulky v příkazové řádce. Zobrazí vám podrobnou mapu každého skoku mezi servery a routery a zavede je do grafu v souvislosti s časovou osou. Zvýrazněním každého skoku můžete zjistit další podrobnosti, jako je třeba počet paketů či rychlost připojení k danému serveru. Navíc vám nástroj vypráví celý příběh cesty k zobrazovanému webu, detailně ukazujíce, kde se přenos dat zpomalil, kde naopak urychlil a jaké problémy během cesty packety potkaly. Tato verze VisualRoute je zdarma, ale existují i mnohé další nadstandardní verze s mnoha pokročilým funkcemi. Za ty je již ovšem potřeba zaplatit.

Foxit Reader

Jaká je nejotravnější aplikace potřebná pro surfování po internetu? Pro mnoho lidí je na tuto otázku jasnou odpovědí Adobe Reader. Nespočet online dokumentů je v Acrobat formátu, takže cesta kolem něj prostě nevede – Adobe Reader zkrátka potřebujete. Bohužel má ale tendenci se neustále nafukovat a kolabovat, což vám může v konečném důsledku vzít spoustu vašeho drahocenného času a nervů.




Foxit Reader je pro tento účel zdaleka nejlepším řešením. Je malý, zdarma a pracuje velmi rychle bez zbytečného zatěžování operační paměti. Také si zdaleka tak nepotrpí na pády jako to má ve zvyku Adobe Reader. Tento program nabízí navíc několik příjemných extra utilit – například možnost vkládat si vlastní poznámky k jednotlivým stránkám (Je zde ale maličkost v podobě neustále vyskakujícího upozornění, že používáte omezenou verzi, kterého se zbavíte jedině pořízením placené verze Pro)

Při instalaci se Foxit automaticky integruje do Internet Exploreru jako výchozí nástroj pro čtení PDF, ale bohužel to samé již neprovede ve Firefoxu. K nastavení Foxit Readeru jako defaultního nástroje pro PDF je potřeba ve Firefoxu jít do nastavení a změnit manuálně nastavení z Adobe Reader na Foxit Reader.

- - Adam Šoltys

Byl pro vás článek přínosný?