Hlavní navigace

15 míst, jež by měl navštívit každý nerd - 2. díl

31. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © jorgophotography - Fotolia.com
Eiffelova věž, Velká čínská zeď, římské Koloseum – to jsou místa, která by prý měl vidět každý. Jestliže jste ale někdo, kdo se vyžívá v počítačích, matematice, vědě obecně či sci-fi, máme pro vás trochu jiný seznam míst.

Předchozí díl

367 Addison Ave Palo Alto, Kalifornie, USA

Hewlett-Packard

Garáž, v níž se zrodila firma Hewlett-Packard, je známá také jako Místo narození Silicon Valley. V roce 1938 se Dave Packard přestěhoval na tuto adresu, a zároveň se jeho kamarád Bill Hewlett přestěhoval do této garáže. Firma HP vznikla v roce 1939 s využitím 538 dolarů kapitálů a hodu mincí, který určil název společnosti. Oba přátelé se pustili do výroby čehokoliv, co by jim mohlo vydělat peníze. Včetně samosplachujícího pisoáru, stroje pro snížení hmotnosti a prvního produktu – audio oscilátoru HP200A. Dům byl nedávno renovován a přestože je otevřen pouze pro soukromé prohlídky, můžete jej obdivovat z chodníku a představovat si přitom nepořádek ve vlastní garáži.

CS24

Sherwood Drive, Bletchley, Milton Keynes MK3 6EB, Velká Británie

Bletchley Park

Druhá světová válka trvala šest let, avšak mohla trvat o mnoho déle nebýt tajné činnosti, jež probíhala v Bletchley Parku. V průběhu války zde totiž bylo sídlo britské Vládní kódovací a šifrovací školy, které se nakonec podařilo prolomit „neprolomitelné“ šifrování německého stroje Enigma. V průběhu války pracovalo v Bletchley ve snaze prolomit kód 12 tisíc lidí, včetně matematiků, lingvistů, mistrovských šachistů a expertů na slovní rébusy. Mezi nimibyl i Alan Turing, „otec počítačové vědy“. Návštěvníci si mohou prohlédnout Turingovu kancelář, stroje Enigma a zařízení, jež byla používána k jejich prolomení – a která by bezpochyby i dnes prolomila vaše chabá hesla.

157 West El Camino Real Sunnyvale, Kalifornie, USA

Andy Capp's Atari

Jde o dřívější sídlo Taverny Andyho Cappa (Andy Capp's Tavern), v níž byla nainstalována první arkádová hra od Atari zvaná Pong. Bylo to v listopadu 1972. Společnost Atari byla založena počátkem toho roku Nolanem Bushnellem a Tedem Dabneym, a Pong byla její první hra. Prototyp Pongu byl vytvořen Alanem Acornem a obsahoval černobílou televizi a starou láhev na mléko, v níž se shromažďovaly drobné. Hra se rázem stala první nejpopulárnější arkádovou hrou na světě. Budova Andy Capp's je nyní komediálním klubem Rooster T. Feathers. Až tam půjdete, věnujte vzpomínku jednomu epickému momentu v historii čas zabíjejících aktivit.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?