Hlavní navigace

20 méně známých aplikací pro jednodušší život - 6. díl

12. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Ty nejlepší věci jsou často zadarmo. To platí i pro počítače. Někdy však není úplně jasné, jak ty nejlepší věci najít.

Předchozí díl

DropIt

DropIt

DropIt od vás bude vyžadovat trochu trpělivosti při jeho konfiguraci, ale jakmile s ní budete hotovi, pak software opravdu stojí za to. Program se točí okolo nastavení speciálních pravidel – můžete například nastavit, aby DropIt vytřídil všechny obrázky a hudbu v dané složce do jiných podsložek, a všechnu hudbu o jisté velikosti souborů do ještě jiné složky. Následně programu umožněte, aby automaticky vytřídil všechny vaše soubory dle zadaných pravidel.

Všechny tyto funkce jsou jistě dobré a praktické, nicméně ještě z jednoho důvodu jsme sem DropIt vybrali: jedná se totiž o skvělý nástroj pro udržení čistoty plochy. Poté, co si v DropIt vytvoříte svá vlastní pravidla, umístěte malou modrou ikonu programu do rohu vaší plochy. Jakmile skončíte práci se soubory, které jste si na plochu uložili, přesuňte je nad onu ikonu a nechte program, aby soubory rozdělil do jejich správného umístění.

WinMerge

WinMerge

Jestliže svůj počítač máte více než několik týdnů, pak existuje velká pravděpodobnost, že je váš disk zaplněn duplicitními daty – soubory a složkami, které se z různých důvodů nacházejí ve více než jednom umístění v rámci počítače. Ještě horší však je, když skončíte se dvěma nebo více verzemi stejného dokumentu.

Vstupte do světa Winmerge! Tento praktický program vám umožní porovnávat dvě složky a vytřídit soubory, které se opakují. Ještě lepší je, že program umožňuje spojení dvou víceméně podobných souborů do jediného a komplexního souboru, a to ať už máte problémy s kódem či dokumenty. (Přesto možná budete potřebovat stáhnout xdocdiff plugin, který Winmerge přesvědčí, aby četl soubory Office.) Winmerge je zkrátka program praktický, nicméně trochu složitější na ovládání.

Rainmeter

Rainmeter

Widgety? Kdo si chce zaplácávat plochu widgety? Ano, i vy, pokud tedy tyto widgety pocházejí od Rainmeter.

Základní verze Rainmeteru je opravdu pěkná a plná widgetů, které zobrazují užitečné informace typu kalendáře, RSS čtečky, počasí a detailech běhu vašeho počítače. Je tu ovšem ještě jedna velká výhoda: skiny pro Rainmeter může vytvářet a sdílet opradu každý, takže kolem softwaru vyrostl ohromný ekosystém doplňků a grafických kreací. Vážně, vymyslíte-li design či funkci, které byste na ploše chtěli mít, pak je poměrně vysoká pravděpodobnost, že pro to už má Rainmeter svoje téma.

Ovšem pozor – skiny a témata třetích stran z neověřených zdrojů si po stažení raději zkontrolujte antivirovým programem. Většina těchto doplňků je sice zcela bezproblémových, ale jsou i také, kterými se jejich autor snaží propašovat na počítače ostatních uživatelů malware.

Pro více informací o tomto programu si přečtěte průvodce Rainmeterem od PC Worldu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?