Hlavní navigace

20 slavných červů, virů a botnetů - 4. díl

11. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Gunnar Assmy - Fotolia.com
Nejstarší viry byly vytvořeny pro zábavu a málokdy napáchaly nějakou škodu. Časy se však změnily. Podívejte se na náš přehled vývoje malwaru.

Předchozí díl

Koobface

Koobface

Koobface (anagram pro Facebook) se na titulní stránky dostal v roce 2008.

Šířil se tím, že předstíral, že je infikovaným uživatelem na sociálních sítích, a přátele tohoto uživatele žádal o stažení aktualizace přehrávače Flash za účelem přehrávání videa. Nicméně tato aktualizace byla kopií viru.

Zeus botnet

Zeus, který byl poprvé detekován v roce 2007, je podle již výše citovaného Larsena „králem botnetových kitů“.

Malwarová platforma může být využita ke tvorbě trojského koně, který krade přihlašovací údaje bankovnictví prostřednictvím keyloggeru a kopírování obsahu formulářů. Zeus je šířen jako „drive-by“ download a pomocí phishingu.

Ikee

iPhone

Mnoho lidí neslyšelo nic o „jailbreakingu“ mobilních zařízení, dokud se v roce 2009 neobjevil Ikee. Tato hrozba napadala iPhone a ač nezpůsobovala velké škody, uvědomovali si lidé díky ní že jsou mobilní zařízení počítači a stejně jako jakýkoliv jiný počítač musejí být chráněna před kybernetickými hrozbami. Kdekoliv máte populární operační systém, tam se jistě brzy objeví malware.

Conficker

Conficker

soutez_casestudy

Obrovský počet strojů infikovaných Confickerem všechny překvapil, říká Haley. Otázka, která vyvolávala ještě větší strach než samotný virus, zněla: Co by se stalo, kdyby se výsledný botnet probudil v den určený v kódu této hrozby? Naštěstí se nejhorší očekávání lidí nakonec nesplnila.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?