Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 7. díl

30. 12. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V dnešním díle si ukážeme, jak zabezpečit přístup do Windows 8 pomocí obrázkového hesla a jak zajistit, aby se Windows 8 spouštěla přímo do režimu pracovní plochy.

V novém operačním systému Windows 8 se nachází spousta zajímavých funkcí a vlastností. Bohužel ne všechny jsou tak intuitivní, že je hned jasné, jak se mají používat. V tomto seriálu jsme pro vás připravili 20 nejlepších tipů a triků, které sami při práci ve Windows 8 používáme a které se nám tedy maximálně osvědčily.

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

2. díl – Těsné zobrazení pro více aplikací, třídění aplikací

3. díl – Ukončení aplikace, používání centralizovaného a kontextového vyhledávání

4. díl – Úprava nastavení soukromí, úprava nastavení filtru SmartScreen

5. díl – Zobrazení nabídky pro rychlý přístup, současné používání programů pro Windows 8 a pracovní plochy

6. díl – Programy spouštěné při startu operačního systému najdete ve Správci úloh, sdílení obsahu mezi lidmi nebo mezi aplikacemi

 

Vytvoření obrázkového hesla

Docela zábavný způsob zabezpečení vašeho operačního systému

Obrázkové heslo představuje zábavnou možnost zabezpečení vašeho zařízení, a to aniž byste si museli pamatovat složité heslo. Pokud chcete tuto funkci povolit, stiskněte klávesovou zkratku Windows + I, čímž se dostanete do nastavení pro Charm. Zde klepněte do nabídky Change PC Settings, která se nachází vpravo nahoře a přesuňte se na záložku Users. Pod možností Sign-in options se nachází tlačítko Create a picture password. zde si můžete vybrat libovolný obrázek a poté kdekoliv na obrázku nastavíte tři gesta. Těmito gesty mohou být kolečka, klepnutí a tažení.

Pokud kupříkladu chcete nastavit obrázkové heslo pro obrázek uvedený výše, můžete třeba klepnout na nejvyšší palmu, nakreslit kolečko, dále nakreslit kolečko okolo ostrova a nakonec stáhnout dolů odlesky, které jsou vidět vpravo nahoře. Jenom dejte pozor na to, že se rozlišuje směr, jakým gesta kreslíte! Obrázkové heslo se uloží poté, co jej několikrát zopakujete.

Spouštění operačního systému do režimu pracovní plochy

Přeskočte obrazovku Start a spouštějte přímo pracovní plochu

Operačnímu systému se hodně vytýká, že se spouští přímo do režimu obrazovky Start, což spoustě uživatelů zvyklých na pracovní plochu vadí a také je to mate. Tento režim (i jiné jinak skvělé funkce) vám pomůže odstranit utilita Start8, takže budete moci spouštět operační systém přímo do režimu pracovní plochy a nebudete muset nic dalšího instalovat ani upravovat.

Přesuňte se do obrazovky Start a zde napište výraz schedule. Potřebujete totiž v nabídce Settings vyhledat nástroj Schedule Task. Vlevo klepněte na odkaz Task Scheduler Library a vyberte položku Create Task. Nově vytvářený úkol pojmenujte například jako Boot to desktop. Nyní se přesuňte na záložku Triggers, vyberte položku New a poté použijte rozevírací nabídku, kde nastavte, že se má úloha vykonat při spuštění operačního systému (položka At log on). Nastavení potvrďte stiskem tlačítka OK a přesuňte se na záložku Actions, kde vyberte možnost New a jako hodnotu pro položku Program/Script zadejte výraz explorer.

Stiskem tlačítka OK pak veškeré nastavení uložte, restartováním počítače pak nastavení vyzkoušejte!

soutez_casestudy

 

V následujícím díle našeho seriálu si ukážeme, jak nastavit Windows 8, aby se spouštěla bez nutnosti zadávání uživatelského jména a hesla a jak provést obnovení počítače, aniž byste museli přeinstalovat operační systém.

Byl pro vás článek přínosný?