Hlavní navigace

21 nejhorších technologických zlozvyků - 4. díl

17. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Chcete vědět, jaké největší zlozvyky mají lidé používající moderní technologie, možná včetně vás samotných? Pokračujte ve čtení!

Předchozí díl

12. Tisk čehokoliv

Asi už jste tento požadavek viděli v mnoha e-mailech: „Myslete prosím na životní prostředí a zvažte, zda je nutné tuto zprávu tisknout.“ Opravdu je to nutné? V roce 2013? Kdo nemyslí na životní prostředí? A hlavně, kdo dnes stále tiskne svoje e-maily?

Tisk zlozvyk

Jsme v éře terabajtových pevných disků za dva tisíce a cloudových úložišť prakticky bez limitu. Proč by vůbec něco, co se objeví v digitálním formátu (například e-mailem), mělo jít zpět na papír? Dokonce i bankovní výpisy jsou archivovány online (někdy po dobu mnoha let), což je mnohem bezpečnější záloha než papíry, které se vám povalují různě po kanceláři.

Co vlastně musí být tištěno? Přišli jsme jen na etikety na obálky a balíky, které musejí být odeslány fyzicky či účtenky a faktury, které musejí být odeslány s těmito balíky. Pochopit se dá i občasný tisk fotografií, které chcete zarámovat a pověsit na zeď.

Náprava: Odpojte tiskárnu a na týden ji schovejte do skříně. Vyzkoušejte si tak, jestli vám to jde bez papíru.

13. Faxování. Cože?!

Faxování je dokonce ještě horší než tištění. Týká se to už naštěstí jen omezené části populace, ale přesto. Máte příležitost přerušit papírový cyklus, másto toho v něm ale pokračujete a ještě to zhoršujete duplikací papírových kopií. A do toho vám nejspíše chodí vysoké účty za telefon.

Ne, že bychom chtěli nějak shazovat faxy. Roky šlo o důležitý nástroj, který pomáhal fungovat malým i velkým firmám. Teď už je však zastaralý a stejně jako vytáčené internetové připojení patří do 90. let. Ano, technologie se zlepšila – dnes už dokonce můžete posílat barevné faxy – ale kvalita zůstává stejně špatná. Mnoho faxovaných dokumentů je špatně čitelných nebo nečitelných, často z faxu vyjdou nakřivo a často nekompletní, přerušené zaseknutým papírem nebo problémem s telefonní linkou. Mnoho lidí posílá faxy, když potřebuje svému protějšku odeslat podepsaný dokument, ale často není podepsaný fax ani právně přijatelný.

Náprava: Naštěstí je faxování pro mnoho lidí zlozvykem, kterého je poměrně jednoduché se zbavit. Stačí se jen podívat na hory zmačkaných a znehodnocených faxů v koši. Váš fax je možná součástí jinak užitečné multifunkční tiskárny, kterou ale stačí jen odpojit od telefonní linky a fax ohluchne. Dokumenty pak můžete posílat třeba e-mailem nebo přes cloud naskenované v PDF.

14. Vyhazování počítačů a příslušenství do netříděného odpadu

Jestliže jste dlouhodobým počítačovým uživatelem , už jste asi nasbírali desítky starých periferií, zastaralých nebo poškozených notebooků, historických mobilů a klubek kabelů. Co budete dělat s tou horou telefonních kabelů, které jste dostali se všemi těmi modemy, co jste za život koupili? Co se všemi těmi A/V kabely, které jste dostali s videorekordéry let minulých?

Spousta tohoto materiálu bohužel končí na skládkách. Některé kusy, jako jsou třeba výše zmíněné kabely, nejsou až tolik nebezpečné (pokud si do nich zrovna nějaké zvíře nezamotá končetinu), nicméně cokoliv, co obsahuje baterii nebo desku s elektrickým obvodem, už asi není pro životní prostředí moc ideální. (Modení elektronika nebývá tak toxická jako starší věci, ale tu asi nevyhazujete...)

Je třeba ještě upozornit, že vyhazováním elektroodpadu do netříděného koše je podle českých zákonů přestupek, za který můžete ve správním řízení dostat pokutu až 20 tisíc korun.

Náprava:Dobrou zprávou je, že v našich luzích a hájích se lze v podstatě jakéhokoliv elektroodpadu zbavit legálně zdarma. Ať už formou vrácení v prodejně (výměna starý za nový), odevzdáním na sběrném dvoře, vyhozením do červeného kontejneru nebo sečkáním do doby mobilního svozu odpadu.

soutez_casestudy

Nezapomeňte předtím z disků nebo flash disků vymazat osobní data! A to nejen smazáním souborů, ale využitím specializovaného mazacího softwaru. Jen tak zajistíte, že vaše hesla, čísla platebních karet či účetní informace neskončí v rukou někoho nepovolaného.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?