Hlavní navigace

5 nejhorších hlav amerických firem tohoto roku

25. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Technický svět letos trpěl díky rozhodnutím vedení několika mála firem. Které to byly?

Ukázat na vedení obrovských nadnárodních koncertů a označit je za hlupáky má dvě stránky věci. Jednak je jednoduché být generálem po bitvě a šklebit se zpětně nad chybami v projektech za desítky miliard dolarů, které jsou plánovány na desetiletí dopředu na základě nejistých prognóz a odhadů a které ovlivní milionů uživatelů. Na druhé straně můžeme uvést příklady arogantního a naprosto lehkovážného rozhodování, které nepříjemně ovlivní miliony zaměstnanců a miliardy uživatelů, bez jakékoli zpětné vazby na rozhodující, kteří odcházejí se zlatými padáky na zádech. A je tak příjemné se jim na závěr roku alespoň trochu revanšovat.

1. Představenstvo společnosti Hewlett-Packard
Letos snad nejde najít lepší příklad problematického vedení než celé představenstvo společnosti Hewlett-Packard. Navázalo na několikaletou tradici pochybného výkonného vedení, které přivedlo ikonický a inovativní gigant z Křemíkového údolí na samý konec šikmé plochy, na pokraj propasti a přeměnilo jej v oblíbený cíl vtipů.

Nyní je těžké ukázat na počátek toho srázného svahu, zmiňme alespoň dnes již pozapomenuté skandály týkající se zneužití důvěrných informací nebo špionáže ve firmě Dell.

Současnému představenstvu se podařilo utratit více než 10 miliard dolarů za Autonomy, extrémně přeceněnou britskou společnost pro analýzu velkých dat. Obhajoba představenstva: měli divné účetnictví a podvedli nás...

Pro pořádek, současná generální ředitelka Meg Whitmanová je v pozici jen velmi krátkou dobu a nedostala ještě příležitost si situaci v HP nastudovat, natož je řešit. Nicméně, životnost 4 z 5 posledních generálních ředitelů byla právě jeden rok...

2. Hlava Facebooku Mark Zuckerberg
Z podobného seznamu můžeme jen těžko vynechat generálního ředitele Facebooku. Mohli bychom čekat, že hlava a zakladatel společnosti postavené na bezplatných službách pro takřka miliardu uživatelů bude někdo stavěný na piedestal. Místo toho se Facebook v roce2012 nechvalně proslavil svými útoky na soukromí uživatelů a svou skutečně hraniční chamtivost, která se projevila i v žalostném konci jeho vstupu na burzu.

Můžeme přidat příklad z tohoto týdne: debakl s Instagramem. Facebook totiž znovu pozměnil podmínky používání své nově koupené služby a říká, že bude obrázky uživatelů používat v reklamách, ať jejich autoři chtějí, nebo nechtějí. Žádné výjimky pro děti, jedinou možností je smazat uživatelské konto. Společnost nyní zuřivě předstírá kormidlováním jiným směrem, ale kdo tomu uvěří, tak musí být notně mladšího data.

3. Scott Forstall, Apple
Scott Forstall, hlava softwarové divize pro iPhone a předchozí kandidát na trůn, byl vyhozen v říjnu z klasického důvodu „vnitřní optimalizace“. Ve skutečnosti byl „popraven“ kvůli nekvalitním (další eufemismus) implementacím klíčových technologií Siri a Apple Maps, přičemž ta druhá byla taková katastrofa, že Tim Cook byl donucen k veřejné omluvě a dokonce doporučil konkurenční alternativy. (Na druhou stranu, Microsoft to dělá každý druhý měsíc se svým Explorerem).

4. Prezident divize Windows Steven Sinofsky
Když jsme zmínili Microsoft, nelze přehlédnout skutečně náhlé listopadové „odejití“ Stevena Sinofského. Mluví se o jeho nereálných ambicích a blokování jakýchkoli změn směru vývoje. A možná měl být v každém případě vyhozen za svůj příspěvek k uvedení ne zcela pochopeného systému Windows 8. O Microsoftu si můžeme myslet, co chceme, ale posledních 20 let definoval standardy práce na stolních PC a jeho pokus o kombinaci stolního a mobilního přístupu k ovládání pošlapal všechny zkušenosti dosavadních uživatelů.

5. Ostatní...
Podobný seznam by samozřejmě mohl být delší a detailnější, stačí připomenout Mezinární telekomunikační unii (ITU) a její snahu o předání kontroly nad internetem jednotlivým vládám (protože ty se o své věci starají tak dobře). Nebo Nokii, která se nejdříve vzdala svého úspěšného Symbianu ve prospěch ještě neexistující platformy Windows Phone a potom se postarala o „úspěšnost“ premiéry svého klíčového produktu Lumia 920 pomocí série zfalšovaných ukázek jeho schopností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku