Hlavní navigace

5 skvělých funkcí Disku Google, které asi ještě nepoužíváte - 2.díl

24. 2. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Cloudové úložiště Disk Google nabízí kromě prostoru pro ukládání vašich dokumentů i spoustu dalších funkcí, které vám pomohou s vašimi soubory velmi efektivně pracovat. V tomto seriálu vám představíme některé z nich.

Předcházející díl

 

Strohé rozhraní cloudové služby Disk Google ve vás může velmi snadno vzbudit dojem, že toho tato služba příliš mnoho nenabízí, resp. že je to vše, co můžete od Disku Google očekávat. Ale nenechte se zmýlit! Disk Google obsahuje řadu naprosto dokonalých funkcí, které vám pomohou zefektivnit vaši práci. V tomto článku vám představíme pět funkcí, které pravděpodobně ještě nepoužíváte, i když byste rozhodně měli.

 

Převod dokumentů PDF a obrázků na text

Sice možná velmi rádi využíváte možnosti Disku Google, která vám umožňuje uložit do cloudu libovolný typ souboru, ale zřejmě vůbec netušíte, že máte k dispozici integrovanou technologii OCR, která vám umožňuje převádět netextové dokumenty, jako jsou soubory obrázků či soubory ve formátu PDF do podoby editovatelného textu.

Soubor ve formátu PDF snadno převedete do podoby citovatelného textu už jen tím, že jej otevřete jako dokument Google.

Klepněte na soubor, který chcete převést, pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Otevřít v aplikaci > Dokumenty Google. Za okamžik se otevře nový záložka prohlížeče obsahující obrázek či soubor ve formátu PDF v okně dokumentu. Obrázek či dokument PDF je olemován modrou čarou a pod ní se nachází prostý text. Modré lemování nyní upravte tak, aby obsahoval pouze ten text, který potřebujete a následně jej pomocí libovolných nástrojů pro úpravu dokumentů upravte a formátujte. Po dokončení úprav ze záložky původní obrázek či dokument ve formátu PDF ze záložky odstraňte a nový textový dokument uložte.

Překládejte dokumenty

Vzhledem ke globální povaze řady firem je velmi pravděpodobné, že se tu a tam setkáte s dokumenty psanými v cizím jazyce. Pokud potřebujte cizojazyčnému dokumentu porozumět, pravděpodobně jej vložíte do Překladače Google. Daleko lepší však je umístit tento dokument na Disk Google a tam jej uložit jako nový dokument již přeložený do vašeho rodného jazyka.

soutez_casestudy

Disk Google dokáže přeložit dokument do spousty světových jazyků

Po nahrání dokumentu na něj klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Otevřít v aplikaci > Dokumenty Google. Po otevření dokumenty se přesuňte do nabídky Nástroje a zde klepněte na položku Přeložit dokument. Zde si z rozevírací nabídky vyberte z pestré nabídky příslušný jazyk, stiskněte tlačítko Přeložit a máte hotovo.

Byl pro vás článek přínosný?