Hlavní navigace

7GHz GDDR5 paměti Hynix

29. 11. 2008

Sdílet

Společnosti Hynix se podařil opravdu husarský kousek. Představila totiž nové GDDR5 paměti pro grafické karty, které pracují na vysoké frekvenci 7 GHz.

CS24

Současné paměti běžně používané u grafických karet ATI Radeon HD 4870 a HD 4870 X2 dosahují frekvencí okolo 4 GHz, dosažený nárůst je tedy téměř dvojnásobný. Paměťové čipy Hynix zároveň nejsou žádné prototypy, jde o plnohodnotné GDDR5 paměťové čipy vyráběné 54nm výrobním procesem s kapacitou 1 GB, které prý mohou jít okamžitě do výroby a jsou připraveny k použití na grafických kartách. Samotný výrobce plánuje jejich nasazené v první polovině příštího roku. Připomeňme, že dosud měl nejvýkonnější GDDR5 paměti Samsung, jehož paměti pracovaly na frekvenci 6 GHz.

Možná se také ptáte, k čemu jsou takto výkonné paměti dobré. Jak asi víte, výkon grafické karty nesmí být limitován propustností grafických pamětí (rychlost, kterou se data kopírují do pamětí), jež ta závisí na dvou věcech - na frekvenci pamětí a na šířce paměťové sběrnice. Jít lze oběma cestami. NVIDIA jde cestou široké paměťové sběrnice a v současné době má 512bitovou sběrnici, avšak s pouze GDDR3 pamětmi. Tato cesta má však také jednu nevýhodu, a to větší plochu a vyšší spotřebu elektické energie u jádra.

Naopak ATI prosazuje 256bitovou sběrnici, ale s rychlými GDDR5 pamětmi. Vývoj těchto nových pamětí proto může teoreticky znamenat, že i nová generace grafických karet ATI Radeon HD 5000 bude mít stále pouze 256bitovou sběrnici v kombinaci s těmito vysokofrekvenčními GDDR5 pamětmi. Nevýhodou této cesty je ovšem vysoká cena těchto pamětí.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?