Hlavní navigace

8 číhajících technických nástrah a jak se jim vyhnout - 2.díl

11. 2. 2017

Sdílet

 Autor: (c) Stuart Miles - Fotolia.com
Na nezkušené uživatele číhá spousta nástrah. Do jakých pastí se mohou chytit a jak jim alespoň do začátku pomoci nějakou dobrou radou?

Předcházející díl

 

Nováčci neboli neznalí uživatelé potřebují pomoc těch zkušenějších – to platí nejen v oblasti počítačů a informatiky vůbec. Neboť tito nezkušení uživatelé často padají do stejných pastí a dopouštějí se stále stejných chyb. Navíc taková konzultace neznalého uživatele odborníkem se může klidně protáhnout i na několik hodin. Existuje ale jedna možnost, kterou mu určitě poraďte, aby provedl ještě předtím, než vám jako odborníkovi bude telefonovat, že má opět nějaký problém. Jednoduše mu řekněte, aby si přečetl tento článek a stal se díky němu zase o něco informovanější.

Zálohujte následující soubory

Zálohování vašeho počítače je jednou z těch akcí, které naprostá většina uživatelů odkládá a nedoceňuje až do chvíle, dokud se jim neztratí nějaké pro ně důležité dokumenty, fotografie či jiné soubory. Nestaňte se jedním z nich!

Povolte ve Windows 10 funkci Historie souborů. Jedná se o funkci, která představuje velmi jednoduché řešení zálohování

Naprostým minimem je v tomto smyslu pořízení dostatečně velkého externího pevného disku nebo vyměnitelného disku USB a použití funkcí pro zálohování, které jsou součástí operačního systému Windows. V operačním systému Windows 8 a novějších můžete zmiňovaný externí disk použít pro funkci Historie souborů. Pro ochranu vašich dat před požárem nebo jinými katastrofami lokálního rozsahu, které by mohly zničit vaše disky, pak zvažte možnost online zálohování nebo zálohování do cloudu.

 

Pořiďte si nadprůměrnou ochranu proti malwaru

Žádný antivirový program nedokáže zachytit ty miliony virů a jejich variant. Řada z nich nedokáže ani zachytit všechen ten další odpad, který nemusí nutně být malwarem, ale který může způsobovat další problémy s počítačem – obvykle se takový software označuje zkratkou PUP (Potentially Unwanted Software neboli potenciálně nechtěný software). Proto je nanejvýš vhodné mít kromě plně funkčního antiviru, a je úplně jedno, jestli se jedná o antivirový program, který je součástí Windows, nebo o antivirový nástroj třetí strany, ještě další nástroj pro ochranu počítače. Naším oblíbencem je v tomto směru program Malwarebytes Antimalware. Jeho zdarma dostupná verze umožňuje ruční testování počítače, nicméně určitě doporučujeme zakoupení verze Premium, která zajistí skutečně dostatečnou a aktivní ochranu včetně plánovaných kontrol počítače.

Program Malwarebytes je spolehlivým nástrojem poskytujícím další úroveň ochrany počítače před nechtěným softwarem

Pokud by se vám popisovaný program z nějakého důvodu nezamlouval, pak můžete vyzkoušet další programy, z nichž určitě minimálně za vyzkoušení stojí například Spybot Search & Destroy, Hitman Pro nebo SUPERAntiSpyware.

CS24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?