Hlavní navigace

8 nezbytných funkcí routeru pro domácnost i business - 2. díl

7. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © Oleksandr - Fotolia.com
Ať už hledáte router business nebo spotřebitelské třídy, podívejte se společně s námi na osm nejvíce nepostradatelných funkcí, které je třeba hledat ve specifikacích kýženého přístroje.

Předchozí díl

 

5. USB port pro tiskárny či disky

Stále větší množství routerů spotřebitelské i business třídy obsahuje jeden nebo více USB portů, jehož prostřednictvím můžete sdílet USB tiskárnu nebo externí disk s celou sítí. To se hodí zvláště tehdy, když nedisponujete tiskárnou uzpůsobenou pro síťový tisk ani zařízením se síťovým úložištěm NAS pro centrální skladování a sdílení souborů.

6. Ochrana před malwarem a spamem

Routery business třídy, které obsahují dodatečné bezpečnostní funkce, jsou běžně nazývány bránami sjednocené správy hrozeb (UTM – unified threat management gateway). Běžně zahrnují antivirus, antispamový nástroj a filtrování obsahu blokující nebezpečné či nevhodné stránky a e-maily. Přestože by jednotlivé počítače měly i tak mít nainstalovaný antivirový nástroj, mohou UTM brány pomoci zachytit malware předtím, než se dostane k jednotlivým počítačům, což zdvojnásobuje ochranu. Někdy nabízejí UTM brány prvky detekce a prevence vniknutí, což pomáhá blokovat další hrozby z místní sítě nebo internetu.

7. Duální či zálohovací WAN port

Router business třídy, který obsahuje dva WAN/Internet porty vám poskytne náhradní internetové připojení pro zálohu nebo vyvážení zátěže. Připojte router k dvěma kabelům či DSL linkám od různých poskytovatelů připojení, a budete mít záložní připojení, pokud vám to primární spadne. Některé routery umožňují zvýšení datové propostnosti vašeho internetového připojení tím, že obě internetová připojení využívají najednou. Tomu se běžné říká vyvažování zátěže (load balancing).

8. RADIUS server

Pár routerů business třídy obsahuje vestavěný RADIUS (Remote Authentication Dial In User Service; uživatelská vytáčená služba pro vzdálenou autentizaci) server, který umožňuje ověření 802.1X, díky čemuž můžete pro Wi-Fi používat podnikový režim zabezpečení WPA nebo WPA2. To je mnohem bezpečnější než PSK (pre-shared key; předem sdílený klíč) zabezpečení, které používají routery spotřebitelské úrovně pomocí služeb, jako je WPA (Wi-Fi Protected Access; chráněný přístup k Wi-Fi). Za pomoci RADIUSu můžete každému uživateli přiřadit unikátní jméno a heslo, a potom změnit nebo zamezit přístup ve chvíli, kdy uživatel opustí nebo ztratí své Wi-Fi zařízení.

Routery na českém trhu

Nyní byste měli mít lepší představu o tom, jestli byste rádi router spotřebitelské úrovně, nebo rovnou business třídu, kterou většinou seženete jenom online, i když se v regálech běžných obchodů s počítači mohou objevovat také. Zapamatujte si, že routery spotřebitelské úrovně běžně poskytují jednoduchý přístup na Wi-Fi a pravděpodobně i přístup pro hosty a sdílení USB tiskáren a disků. Routery business třídy však navíc mohou zahrnovat podporu VLAN nebo násobných SSID, vestavené VPN, ochranu proti malwaru a spamu, podporu pro dvě internetová připojení a integrovaný RADIUS server.

Na trhu jsou dnes například tyto routery (vyšší) spotřebitelské třídy:

D-Link DIR-887: Dvoupásmový bezdrátový router s funkcí připojení pro hosty a USB (3.0!) portem pro sdílení disku nebo tiskárny.

Netgear WNDR4300-100PES: Dvoupásmový bezdrátový router s funkcí připojení pro hosty a USB portem pro sdílení disku nebo tiskárny.

TP-Link TL-WDR4300: Dvoupásmový bezdrátový router s dvěma USB porty pro sdílení disků nebo tiskárny.

Dále je možno zvážit některý z následujících routerů a AP business třídy:

Cisco RV220W: Dvoupásmový Wi-Fi a gigabitový ethernet router poskytující několik možností pro VPN a násobná SSID.

Netgear UTM9S: UTM brána nabízející dvoupásmový Wi-Fi a gigabitový ethernet, nabízející antivirus a antispam, filtrování obsahu a ochranu proti vniknutí. Má také podporu duální WAN, několik možností pro VPN, VLANy a násobná SSID.

CS24

ZyXEL NWA3160-N: AP, který může sloužit jako tradiční AP, spravovaný AP a AP ovladač pro správu až 24 přístupových bodů. Podporuje VLANy, násobná SSID a má integrovaný RADIUS server.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?