Hlavní navigace

88 šikovných minitipů pro Windows a příslušné aplikace – 1. díl

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Proč dalekosáhle řečnit, když se dá problém s operačním systémem nebo příslušnou aplikací vyřešit několika kliknutími. Důkazem řešení bez zbytečných slov jsou i miniaturní tipy, které vám přinášíme v tomto speciálu.

Nejen na našem webu se nachází obrovská spousta nejrůznějších tipů pro operační systém Windows spolu s celou řadou rad pro řešení problémů s rozličným hardwarem či softwarem. Nevýhodou je bohužel fakt, že jejich uskutečnění je často poměrně časově náročné.

V tomto speciálu plném miniaturních tipů je tomu však úplně jinak. V pouhých několika větách se totiž například dozvíte, jak ve Windows přiřadit programům klávesovou zkratku či jak rozšířit filtr pro automatické spouštění.

Nyní už nezbývá nic jiného, než vám popřát mnoho úspěchů nejen při studiu, ale zejména při testování našich miniaturních tipů a hlavně při jejich využívání v praxi, jež vám doufáme, ušetří nejednu hodinu drahocenného času.

 

MiniTip č. 1: Svižné a přehledné otáčení obrázků (Windows XP)

Když přepnete v Průzkumníku Windows zobrazení do režimu Miniatury, můžete otáčet obrázky jednoduše pomocí místní nabídky. Tento tip vyžijete zejména při přenášení obrázků z digitálního fotoaparátu. Popisovaná funkce se dá použít u obrázků ve formátech BMP, DIB, EMF, GIF, JPG a PNG. Kýžené otočení se projeví nejen v náhledu, ale uloží se i v souboru samotném.

CS24

 

MiniTip č. 2: Přiřazení klávesových zkratek často používaným aplikacím (Windows XP/Vista)

Chcete často používané aplikace spouštět co nejsnáze – co takhle jim třeba přiřadit klávesovou zkratku? Vyhledejte v nabídce Start příslušného zástupce programu, kterému chcete vytvořit klávesovou zkratku, a klepněte na ikonku zástupce pravým tlačítkem myši. Z místní nabídky, která se vzápětí objeví, pak vyberte položku Vlastnosti. Do pole pro vložení klávesové zkratky následně zadejte požadovanou kombinaci kláves – třeba klávesovou zkratku obsahující kombinaci kláves Ctrl-Alt nebo Ctrl-Shift následovanou nějakým písmenem, číslicí nebo jiným znakem. Ještě je nutno dodat, že tyto klávesové zkratky fungují ve Windows pouze tehdy, pokud jsou vytvořeny u zástupce nacházejícího se v nabídce Start nebo na pracovní ploše.

Byl pro vás článek přínosný?